Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze, to bardzo aromatyczny dodatek do deserów, wspaniale komponuje się z cięższymi, korzennymi aromatami.
Czytaj całość
Skórka pomarańczowa w cukrze
Skórka z pomarańczy smażona w cukrze z dodatkiem cytryny, stanowi niezwykle aromatyczny dodatek do kremu. Świetnie komponuje się z ciężkimi czekoladowymi i korzennymi aromatami.
Czytaj całość
Granola
Lubisz, żeby w torcie czasem coś chrupało? Ja też. :) dodałam więc między tortowy krem warstwę granoli - to mieszanina płatków zbożowych, orzechów czasem też suszonych owoców, uprażonych razem z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. W połączeniu z aksamitnym kremem dodaje nie tylko chrupkości ale przede wszystkim aromatu miodowych orzechów. Nie będziesz w stanie się oprzeć ;)
Czytaj całość
Śmietankowy krem mascarpone
Klasyczny krem tiramisu połączyłam dodatkowo z kremową śmietanką. Usztywniła ona nieco jego strukturę i dodała aksamitnej konsystencji.
Czytaj całość
Krem mascarpone Oreo ciasteczkowy
Wyjątkowy krem o unikalnym smaku ciasteczek Oreo z dodatkiem kremowej śmietanki i czarnego kakao. To wersja kremu dla "Ciasteczkowców" czyli tych, którzy ponad nadzienie przedkładają smak ciasteczek. ;)
Czytaj całość
Krem maślany tradycyjny
Wciąż pamiętam kremy maślne, które kręciła moja babcia i choć w domowym pieczeniu już jakiś czas temu rezygnujemy z ciężkich kremów maślanych na rzecz śmietanki czy serka, coraz częściej dostaję zapytania o przepis na tort z tradycyjnym kremem maślanym z dawnych czasów. Dziś więc powrót do przeszłości w tradycyjnym kremie maślanym na żółtkach.
Czytaj całość