Beza
Beza może stanowić ciasto samo w sobie jak Pavlova, ale świetnie sprawdza się też jako pojedyncza warstwa w torcie, różnicując jego strukturę.
Czytaj całość
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to nie jest typowe ciasto, które wkładamy do tortu, jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek marchewki zapewnia mu wilgotność i wyjątkowy smak.
Czytaj całość
Waniliowy biszkopt tradycyjny
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.
Czytaj całość
Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy
Fascynacja mojej córki kulturą japońska wprowadza w nasze życie wiele jej elementów. Malujemy japońskie kaligrafie, parzymy herbatę, a w zeszłym roku, po jej namowach odkryłam Ramen i jestem nim absolutnie oczarowana. Gdyby jeszcze nie kazała mi jeść go pałeczkami. ;)
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Czytaj całość
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Biszkopt bezglutenowy
Coraz więcej osób nie może jeść klasycznych biszkoptów z powodu alergii na gluten, a to właśnie ten czynnik sprawia, że biszkopt jest sprężysty i miękki. Dlatego przygotowałam biszkopt bez dodatku glutenu, za to z kilkoma wariantami mącznych mieszanek. Dla każdego, coś bezglutenowego. ;)
Czytaj całość
Pierniczki dojrzewające
Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy i zdobiłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil. Ten przepis na klasyczne pierniki pochodzi z zeszytu mojej mamy, po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni w chłodnym pomieszczeniu, by nabrać wilgoci z powierza. Dzięki temu są jednak doskonałym budulcem
Czytaj całość