7 błędów podczas tynkowania tortu
Z pośród wszystkich pytań które dostaję, najczęściej powtarzają się te, związane z tynkowaniem tortu, co nie dziwi, biorąc pod uwagę, że zewnętrzna warstwa kremu na torcie, zwana w słodkiej branży tynkiem, w dużej mierze decyduje o jego ostatecznym wyglądzie.
Często tynk to ostatnia warstwa, na której układane są dekoracje, od jakości jego wykonania zależy więc całe, estetyczne tortu.
Dziś więc 7 błędów, czyli 7 newralgicznych punktów, które mogą zrujnować wygląd naszego tortu.
Czytaj całość
Często tynk to ostatnia warstwa, na której układane są dekoracje, od jakości jego wykonania zależy więc całe, estetyczne tortu.
Dziś więc 7 błędów, czyli 7 newralgicznych punktów, które mogą zrujnować wygląd naszego tortu.
Biszkopt lawendowy
Aromatyczny biszkopt o delikatnym smaku lawendy, stanowi idealne połączenie z owocami jagodowymi, białą czekoladą czy cytrusami. To doskonałe ciasto do lekkich, kończących lato tortów.
Czytaj całość
Czekolada plastyczna
Czekolada plastyczna to jeden z najbardziej popularnych materiałów do tworzenia jadalnych, słodkich dekoracji. Jest elastyczna jak plastelina, dzięki czemu można ją dowolnie formować, a do tego rozkosznie pachnie i smakuje. Można zrobić ja z każdego rodzaju czekolady, więc możesz wykorzystać swoją ulubioną.
Czytaj całość
Frużelina z owoców leśnych
Frużelina z owoców leśnych ma orzeźwiający, kwaskowaty smak i doskonale kompensuje cięższe, słodkie aromaty.
Czytaj całość
Piąte urodziny bloga
Przez ostatnie pięć lat, tutaj w mojej wirtualnej pracowni, opowiadałam Wam o mojej słodkiej pasji, której uzewnętrznieniem jest blog "Kawał Ciacha" i jego youtube'owy braciszek, o uszczęśliwianiu ludzi wyjątkowym dla nich kawałkiem ciacha i wreszcie o inspirowaniu, wspieraniu i szkoleniu Cukrowych Artystek w ramach platformy kursowej i grupy Akademii Słodkich Dekoracji.
Razem tworzymy cudowną, dzielącą tę samą pasję społeczność. Dołącz do nas
Czytaj całość
Razem tworzymy cudowną, dzielącą tę samą pasję społeczność. Dołącz do nas
Anatomia tortu - jak otynkować tort
Jak idealnie otynkować tort? Wpływają na to dwa czynniki, po pierwsze tynk o doskonałej konsystencji i po drugie odpowiednia technika. Każdy w końcu opracowuje własny, najbardziej odpowiedni dla siebie sposób nakładania i gładzenia tynku, ale jest kilka prostych wskazówek, które po zaledwie kilku próbach pomogą Ci nałożyć równy i gładki tynk.
Czytaj całość