
Pierniki miękkie
Wszystko się zmienia, kiedyś ciasto na pierniki leżakowało tygodniami, a ja w napięciu czekałam, kiedy w końcu zmiękną. Dziś prosicie o przepis na pierniki, które nie leżakują i od razu po upieczeniu są miękkie. Wyszłam więc na przeciw Waszym oczekiwaniom i zaadoptowałam stary przepis mojej mamy do nowej formy mięciutkich pierników, które dzięki kwaśnemu składnikowi - śmietanie, nabrały nieco cech kruchego ciasta.
Czytaj całość

Karmelizowane plastry gruszek
Karmelizowane plastry gruszek w odcieniach czerwieni, żółci i złota okryły jesienny tort urodzinowy.
Czytaj całość

Tort jesienny z karmelizowanymi gruszkami
Dopadają mnie powoli jesienne melancholie, czas więc coś upiec. ;)
Na jesienne urodziny - kremowy tort w jesiennych kolorach, otoczony wieńcem słodkich liści z plastrów gruszek.
No i jesienna dekoracja stołu dla taty.
Czytaj całość
Na jesienne urodziny - kremowy tort w jesiennych kolorach, otoczony wieńcem słodkich liści z plastrów gruszek.
No i jesienna dekoracja stołu dla taty.

Frużelina malinowa
Frużelina malinowa dodaje lekkiego owocowego akcentu w każdym torcie, szczególne pasuje jednak do nieco cięższych orzechowych aromatów.
Czytaj całość