Biszkopt bezglutenowy
Coraz więcej osób nie może jeść klasycznych biszkoptów z powodu alergii na gluten, a to właśnie ten czynnik sprawia, że biszkopt jest sprężysty i miękki. Dlatego przygotowałam biszkopt bez dodatku glutenu, za to z kilkoma wariantami mącznych mieszanek. Dla każdego, coś bezglutenowego. ;)
Czytaj całość
Pierniczki dojrzewające
Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy i zdobiłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil. Ten przepis na klasyczne pierniki pochodzi z zeszytu mojej mamy, po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni w chłodnym pomieszczeniu, by nabrać wilgoci z powierza. Dzięki temu są jednak doskonałym budulcem
Czytaj całość
Tynk do tortu
Krem z masła i słodzonego mleka skondensowanego to tynk idealny, jest miękki podczas obkładania, a po schłodzeniu twardy i stabilny zarówno pod masę cukrową, jak i sam, pod różne rodzaje dekoracji.
Czytaj całość
Krem z owoców egzotycznych
Aksamitny krem ze śmietanki kremowej, mleka kokosowego i serka mascarpone w połączeniu z owocami egzotycznymi.
Czytaj całość
Frużelina z owoców egzotycznych
Frużelina z owoców egzotycznych może za każdym razem smakować inaczej w zależności od zestawu owoców tropikalnych, które wybierzemy. To wada, bo trudno o powtarzalność, ale i zaleta, bo każdy może wybrać te owoce, które lubi a i tak będą do siebie pasowały.
Czytaj całość