Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to nie jest typowe ciasto, które wkładamy do tortu, jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek marchewki zapewnia mu wilgotność i wyjątkowy smak.
Czytaj całość
Waniliowy biszkopt tradycyjny
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.
Czytaj całość
Krem z galaretką do tortu dla dzieci
Ulubiony przez dzieciaki krem z kremowej śmietanki, serka i miodu z dodatkiem kawałków owocowej galaretki.
Czytaj całość
Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy
Fascynacja mojej córki kulturą japońska wprowadza w nasze życie wiele jej elementów. Malujemy japońskie kaligrafie, parzymy herbatę, a w zeszłym roku, po jej namowach odkryłam Ramen i jestem nim absolutnie oczarowana. Gdyby jeszcze nie kazała mi jeść go pałeczkami. ;)
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Czytaj całość
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Bita śmietana
W samym środku przedświątecznego chaosu, kiedy makowa Pavlova czekała już tylko na aromatyzowaną gruszkami bitą śmietanę, moja nastoletnia córka zapytała: "Mamo, czy Ty wiesz, co czuje ta śmietana kiedy ją tak bijesz?"
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.
Czytaj całość
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.
Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu
Blat tortowego ciasta nie dla wszystkich oznacza to samo i w istocie jest wiele możliwości. W zależności od szerokości geograficznej będzie to zwarty biszkopt z dodatkiem tłuszczu, beza, kasutera, czy najbliższy nam klasyczny, puszysty biszkopt. Niezależnie jednak od rodzaju, może w ogólnym bilansie smakowym pozostać neutralny lub wnieść delikatny, bądź wyrazisty aromat.
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)
Czytaj całość
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)