Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Smakowite nowości na blogu

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to nie jest typowe ciasto, które wkładamy do tortu, jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek marchewki zapewnia mu wilgotność i wyjątkowy smak.
Czytaj całość
Waniliowy biszkopt tradycyjny

Waniliowy biszkopt tradycyjny

Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.
Czytaj całość
Krem z galaretką do tortu dla dzieci

Krem z galaretką do tortu dla dzieci

Ulubiony przez dzieciaki krem z kremowej śmietanki, serka i miodu z dodatkiem kawałków owocowej galaretki.
Czytaj całość
Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Kasutera (Castella) japoński biszkopt miodowy

Fascynacja mojej córki kulturą japońska wprowadza w nasze życie wiele jej elementów. Malujemy japońskie kaligrafie, parzymy herbatę, a w zeszłym roku, po jej namowach odkryłam Ramen i jestem nim absolutnie oczarowana. Gdyby jeszcze nie kazała mi jeść go pałeczkami. ;)
Ale wracając do kręgu słodkości, ostatnio piekłam japoński biszkopt miodowy. W zasadzie nie różni się wiele od naszego biszkoptu, jest bardziej zwarty i wilgotny, co zawdzięcza dodatkowi miodu, ale podstawową różnicą jest mąka, zamiast mąki tortowej typu 450 używamy mniej oczyszczonej, mąki chlebowej typ 650 lub 750
Czytaj całość
Bita śmietana

Bita śmietana

W samym środku przedświątecznego chaosu, kiedy makowa Pavlova czekała już tylko na aromatyzowaną gruszkami bitą śmietanę, moja nastoletnia córka zapytała: "Mamo, czy Ty wiesz, co czuje ta śmietana kiedy ją tak bijesz?"
To pytanie zatrzymało mnie w pół ruchu i bez słowa...
Nie wiem co czuje bita śmietana, a Wy co o niej wiecie?
Dziś więc rzeczowo i praktycznie o śmietanie - zapraszam.
Czytaj całość
Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu

Biszkopt idealny i inne ciasta do tortu

Blat tortowego ciasta nie dla wszystkich oznacza to samo i w istocie jest wiele możliwości. W zależności od szerokości geograficznej będzie to zwarty biszkopt z dodatkiem tłuszczu, beza, kasutera, czy najbliższy nam klasyczny, puszysty biszkopt. Niezależnie jednak od rodzaju, może w ogólnym bilansie smakowym pozostać neutralny lub wnieść delikatny, bądź wyrazisty aromat.
Dziś więc nieco o ciastach do tortów i ich właściwościach :)
Czytaj całość
Poprzednia
Następna
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności