Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Piernikowe obręcze do serwetek

Piernikowe obręcze do serwetek

wpisy powiazane:

Piernikowy wieniecPiernikowy wieniecPiernikowe gwiazdkiPiernikowe gwiazdkiPiernikowe choinki 3DPiernikowe choinki 3DDomek z piernikaDomek z piernika
W tym roku radośnie ogłosiłam pierniki tematem przewodnim wszystkich moich, świątecznych poczynań.
Te, które tradycyjnie zapełniają cookie jar ozdobiłam białym lukrem z krzewinką ostrokrzewu.

 pierniczki świąteczne

Słoik zapełniony, ale czy dotrwają do świąt ;).

cookie jar

Jak upiec i polukrować świąteczne pierniki



Zacznijmy od początku. Ciasto leżakowało w chłodnej spiżarni 6 dni. Ani to mało, ani dużo, każdy pewnie znajdzie swój właściwy czas, absolutne minimum to 24 godziny.

Przed rozpoczęciem pieczenia wstawiłam je do kuchni na kilka godzin, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Zbyt zimne ciasto będzie się kruszyć i zanim da się rozwałkować trzeba będzie dłuższy czas wyrabiać je w rękach.

Dobór foremek zależy od Waszej fantazji, powiem tylko, że duży wybór rozbudza kreatywność, dlatego u mnie każda z innej parafii ;)

gingerbread

Ciasto wałkuję małymi partiami na kawałkach pergaminu, łatwiej je wtedy przenieść unikając zniekształceń.

pierniki

Po odciśnięciu kształtu najpierw zdejmuję nadmiar ciasta na zewnątrz foremki.

gingerbread cookies

Jeżeli mam zamiar wycinać jeszcze inny kształt wewnątrz, pozostawiam dużą foremkę na miejscu - wtedy ciastko zachowa formę.

świąteczne pierniczki

Najpierw usuwam niepotrzebny kawałek ciasta wewnątrz, a potem kolejno foremki, rozpoczynając od tej wewnątrz.

jak upiec pierniki

Perfekcyjne ciastko raz.

perfect gingerbread

Teraz pierniczki muszą trafić do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut. Kiedy wystygną będzie można je udekorować. Jak? Zapraszam na filmowy tutorial: "Od miodu ze słoika do słodkości z piernika".



Całe Święta w tym roku będą piernikowe, więc nie może zabraknąć ich również na stole.
W piernikowych sercach, przed pieczeniem, wycięłam po dwie dziurki, wyglądają teraz jak gigantyczne guziki. Po ozdobieniu przywiążę je do serwetek satynowymi wstążeczkami.

piernikowe obręcze do serwetek


Tak powstaną słodkie, pachnące obręcze do serwetek - czy to jeszcze ozdoba, czy już deser?


Obrazek: podpis

Tagi: Boże Narodzenie, piernikowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności