Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
Dzisiejszy, kwiatowy kawałek rozkosznie miesza słodycz i świeżość cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.
Jak zrobić tort ślubny kwiatami z masy cukrowej
Upiekłam
biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.
Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam
kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco
lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.
Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą
kremu maślanego.
Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.
Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów:
piwonii i groszku cukrowego.
Jeżeli podoba Ci się ten tort, albo masz pytanie, powiedz mi o tym w komentarzu.