Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać. Przepis podaję w dwóch wersjach z jajkami i bez.
Przepis na krem mascarpone ze świeżymi truskawkami
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36% lub 4 jajka
4 łyżki cukru
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny
w wersji ze śmietanką:
1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone oraz cukier wkładamy do misy i ubijamy do konsystencji gęstego kremu.
3. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną, a następnie dodajemy do kremu. Jeżeli lubisz w kremie cząstki owoców zmiksuj truskawki tylko tyle, żeby puściły sok.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
w wersji z jajkami:
1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy swoją objętość i zrobi się prawie całkowicie biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Połącz krem z intensywną żelką truskawkową i odkryj nowe poziomy truskawkowego smaku. :)