Pomarańcze aromatyzowane winem z nutą cynamonu, to świetny dodatek do deserów. Mamy tu ogromne pole do popisu, zwłaszcza łącząc je z aromatem czekolady, whisky czy piernika. Pomarańcze możemy użyć jako wykończenie deseru lub aromatyczną żelkę, ale możemy także połączyć je ze śmietanką lub serkiem by otrzymać wyjątkowy krem do przełożenia tortu.
Przepis na aromatyzowane winem, smażone cząstki pomarańczy
Składniki:
2 pomarańcze
2 łyżki brązowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu
1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, aż wino odparuje i wytworzy się gęsty sos.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
Koniecznie wypróbuj ten sposób na pomarańcze i napisz czy przypadły Ci do gustu?