To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".
Na życzenie czytelniczek zrezygnowałam w przepisie z jajek i zamieniłam je na śmietankę, to informacja dla wszystkich, którzy znali starszą wersję przepisu :)
Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru
Składniki:
400 ml śmietanki kremowej 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru
1. Wyciskamy sok ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach) i łączymy z sokiem z cytryny.
2. Do miski wkładamy dobrze schłodzoną śmietankę i serek oraz pozostałe składniki, a następnie ubijamy razem do uzyskania gładkiego kremu. Zwróć uwagę, czy cukier całkowicie się rozpuścił, w przeciwnym przypadku krem może tracić stabilność.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Zaciekawił Cię ten nieoczywisty smak tortowego kremu? :)