Czas, odchodząc zaciera za sobą pamięć codziennych zdarzeń, ale pozostawia coś - uczucia, wrażenia - nieuchwytny ślad.
Nie pamiętam każdego dnia z mojego dzieciństwa, ale: miłość i pomocną dłoń bez względu na WSZYSTKO, cierpliwość, dobre słowa i ciepłe myśli na parapecie, strzegące moich snów przez całe życie.
To oczywiste, mam przecież najwspanialszą Mamę na świecie.
Dzisiejszy kawałek kwitnie słodkimi piwoniami specjalnie dla Niej, na ten jeden wyjątkowy dzień w roku - Dzień Mamy.
Jak zrobić tort angielski na Dzień Matki
Upiekłam
biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku pomarańczowego (1/2 szklanki), przegotowanej wody (1/4 szklanki) i czystej wódki cytrynowej (50 ml).
Tort przełożyłam
kremem mascarpone z nutą imbiru i umieściłam na podkładce, stanowiącej spód tortu. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam plastry, przygotowanej wcześniej, pomarańczowej galaretki, a na drugiej -
smażone cząstki pomarańczy.
Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą
kremu maślanego.
Tort, razem z podkładką, obłożyłam białym lukrem plastycznym i udekorowałam
cukrowymi piwoniami.
Dwa "opadnięte" płatki piwonii pozostały na podkładce.
Czy podoba Ci się ten tort dla mamy?