Usmażone w cukrze skórki pomarańczowe są docenionym dodatkiem do ciast, ja jednak częściej łączę je z kremem, gdyż dodają niesamowicie intensywnego aromatu i różnicują jego strukturę.
Zdradzę Wam, że z równym powodzeniem smażę skórkę z cytryny czy pomelo.
Przepis na skórkę pomarańczową w cukrze
Składniki:
500 g skórki pomarańczowej
500 g cukru
250 ml wody
1/2 cytryny
1. Skórkę oczyszczamy z białej, wewnętrznej części, dokładnie myjemy i wkładamy do naczynia z wodą na trzy dni. Codziennie zmieniamy wodę i płuczemy dokładnie skórki.
2. Po trzech dniach moczenia skórkę odsączamy i kroimy w kostkę lub jakkolwiek, ja preferuję cieniutkie paseczki.
3. Z wody i 1/3 cukru gotujemy syrop, wrzucamy skórki, gotujemy 15 minut i odstawiamy.
4. Następnego dnia dodajemy kolejne 1/3 cukru i znów gotujemy 15 minut.
5. Trzeciego dnia dodajemy resztę cukru, gotujemy znów przez kwadrans i na koniec dodajemy sok z połowy cytryny.
6. Gorące skórki wkładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.
Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
TIP: Na koniec, do skórki można dodać nieco miodu wrzosowego lub lawendowego :)
Koniecznie wypróbuj ten przepis, skórka jest aromatycznym dodatkiem do wielu wypieków, ale także mięsa, wiedziałaś?