Granola jest doskonałym uzupełnieniem tortowych kremów, stanowi zaskakujący, chrupki dodatek i wzbogaca go orzechowo-cynamonowym aromatem.
Przepis na granolę jako chrupiącą warstwę do tortu
Składniki:
200 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów laskowych
100 g miodu
20 g masła
10 g mielonego cynamonu
1. Na blaszce rozkładamy płatki owsiane, płatki migdałowe oraz orzechy rozbite na grube kawałki i posypujemy cynamonem.
2. Całość oblewamy równomiernie miodem oraz roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu i pieczemy 30 minut co jakiś czas mieszając.
TIP: Granolę możemy umieścić w warstwie kremu w czystej formie (nie jest jednak całkowicie odporna na nasiąkanie) lub otoczyć ją dodatkowo w czekoladzie i uformować w chrupiący placek.
TIP 2: W celu uzyskania z granoli tradycyjnej chrupki, mieszamy ją z czekoladą połączoną na ciepło ze śmietanką kremówką i ostudzoną do temperatury pokojowej. Następnie na papierze do pieczenia formujemy z niej placek o średnicy mniejszej o ok 3 cm od tortu i umieszczamy w nim po lekkim schodzeniu.
Proporcje na chrupkę 21cm: 6 łyżek granoli + 150g czekolady + 75g śmietanki kremówki (jeżeli chcesz użyć białej czekolady zmniejsz ilość śmietanki do 50g).
Wypróbuj także chrupkę o smaku oreo - najdziesz ją
TUTAJ.
Wypróbuj granolę również jako płatki śniadaniowe. :)