Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Granola

Granola

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi

Granola jest doskonałym uzupełnieniem tortowych kremów, stanowi zaskakujący, chrupki dodatek i wzbogaca go orzechowo-cynamonowym aromatem.



Przepis na granolę jako chrupiącą warstwę do tortu



Składniki:

200 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów laskowych
100 g miodu
20 g masła
10 g mielonego cynamonu

1. Na blaszce rozkładamy płatki owsiane, płatki migdałowe oraz orzechy rozbite na grube kawałki i posypujemy cynamonem.
2. Całość oblewamy równomiernie miodem oraz roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu i pieczemy 30 minut co jakiś czas mieszając.


TIP: Granolę możemy umieścić w warstwie kremu w czystej formie (nie jest jednak całkowicie odporna na nasiąkanie) lub otoczyć ją dodatkowo w czekoladzie i uformować w chrupiący placek.

TIP 2: W celu uzyskania z granoli tradycyjnej chrupki, mieszamy ją z czekoladą połączoną na ciepło ze śmietanką kremówką i ostudzoną do temperatury pokojowej. Następnie na papierze do pieczenia formujemy z niej placek o średnicy mniejszej o ok 3 cm od tortu i umieszczamy w nim po lekkim schodzeniu.
Proporcje na chrupkę 21cm: 6 łyżek granoli + 150g czekolady + 75g śmietanki kremówki (jeżeli chcesz użyć białej czekolady zmniejsz ilość śmietanki do 50g).

Wypróbuj także chrupkę o smaku oreo - najdziesz ją TUTAJ.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Granola jako chrupka warstwa do tortów i deserów - przepis


Wypróbuj granolę również jako płatki śniadaniowe. :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności