Tradycyjny krem tiramisu powstaje z jajek i serka mascarpone, jest dość lekki więc w klasycznym tiramisu łączymy go z delikatnymi biszkoptowymi paluszkami. Jednak do połączenia z cięższymi biszkoptami, na przykład orzechowym, warto go wzmocnić śmietanką. Nie tylko usztywni ona konsystencję kremu, ale sprawi również, że będzie bardziej kremowy.
Przepis na krem tiramisu ze śmietanką
Składniki:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
6 łyżek cukru
0,5 kg serka mascarpone
200 ml. śmietanki kremowej 36%
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę z serkiem mascarpone.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
5. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce ubitej śmietanki mieszając delikatnie rózgą, Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko.
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Jezeli wolisz całkowicie zrezygnować z jajek w kremie, wypróbuj wyjątkowo aksamitny krem mascarpone bez jajek - najdziesz go
tutaj.
Czy wypróbowałaś już tiramisu z tą wersją kremu?