Za oknem wiosna w pełni i cała przyroda tętni życiem. Co rusz rozkwitają bratki, wiśnie i ...
Dzisiejszy kawałek pochodzi ze słodkiego kobierca śnieżnobiałych stokrotek. kocha, nie kocha, kocha ...
Jak zrobić wiosenny tort ze stokrotkami z masy cukrowej
W tortownicy o średnicy 20 cm. upiekłam dwa biszkopty: jeden orzechowy a drugi czekoladowy, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, dzięki czemu wyrosły ponad obręcz formy i mogę każdy z nich przeciąć na cztery krążki. To ważne, by tort miał aż osiem warstw, bo dzięki temu "łodyżki" stokrotek będą odpowiednio długie i tort zachowa proporcje. Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) ostudzonym naparem kawy z odrobiną syropu lub likieru orzechowego.
Oba torty przełożyłam kremem mascarpone śmietanowym i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu czekoladowego tortu posypałam granolą a orzechowego - posiekaną czekoladą z orzechami.
W celu usztywnienia konstrukcji, w dolnym torcie umieściłam cztery stabilizatory, które zapobiegną zapadnięciu się tortu.
Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.
Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych stokrotek a brzegi wykończyłam na kształt łodyżek paskami lukru plastycznego w różnych odcieniach zieleni.
Zapraszam na filmowy tutorial:
Jeżeli podoba Ci się ten tort, albo masz pytanie, powiedz mi o tym w komentarzu.