Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Tort angielski bukiet stokrotek

wpisy powiazane:

Cukrowe stokrotkiCukrowe stokrotkiGranolaGranolaŚmietankowy krem mascarponeŚmietankowy krem mascarponeBiszkopt czekoladowyBiszkopt czekoladowyBiszkopt orzechowyBiszkopt orzechowy
Za oknem wiosna w pełni i cała przyroda tętni życiem. Co rusz rozkwitają bratki, wiśnie i ...
Dzisiejszy kawałek pochodzi ze słodkiego kobierca śnieżnobiałych stokrotek. kocha, nie kocha, kocha ...

Obrazek: Tort ze stokrotkami z masy cukrowej

Jak zrobić wiosenny tort ze stokrotkami z masy cukrowej



W tortownicy o średnicy 20 cm. upiekłam dwa biszkopty: jeden orzechowy a drugi czekoladowy, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, dzięki czemu wyrosły ponad obręcz formy i mogę każdy z nich przeciąć na cztery krążki. To ważne, by tort miał aż osiem warstw, bo dzięki temu "łodyżki" stokrotek będą odpowiednio długie i tort zachowa proporcje. Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) ostudzonym naparem kawy z odrobiną syropu lub likieru orzechowego.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone śmietanowym i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu czekoladowego tortu posypałam granolą a orzechowego - posiekaną czekoladą z orzechami.

W celu usztywnienia konstrukcji, w dolnym torcie umieściłam cztery stabilizatory, które zapobiegną zapadnięciu się tortu.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

Obrazek: Stokrotki z masy cukrowej

Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych stokrotek a brzegi wykończyłam na kształt łodyżek paskami lukru plastycznego w różnych odcieniach zieleni.

Zapraszam na filmowy tutorial:



Jeżeli podoba Ci się ten tort, albo masz pytanie, powiedz mi o tym w komentarzu.
Tagi: czekoladowy, kwiaty cukrowe
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności