Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Faza II lukrowanie

Faza II lukrowanie

wpisy powiazane:

WigiliaWigiliaFaza III montaż chatkiFaza III montaż chatkiFaza I pieczenie piernikówFaza I pieczenie pierników
Lukrowanie to misterna sztuka wymagająca cierpliwości, włączam sobie wtedy cichutko radio i przy łagodnych, świątecznych nutach nadaję piernikom świąteczny look. To oczywiście nie przeszkodziło moim córkom polukrować stos pierników w 10 minut ;).

piernik lukrowany

Jak zrobić lukier



Przepis na lukier królewski również wyniosłam z domu i robię go dokładnie tak, jak mama. Jedyna różnica to możliwe do uzyskania kolory. Mama, do zabarwienia lukru, używała kakao, soku z buraków, czy szafranu, więc gama kolorystyczna była dość ograniczona, ja dzięki odrobinie barwnika spożywczego w proszku, mogę uzyskać dowolny kolor. Najczęściej używam jednak naturalnie białego lukru.


lukier królewski:

1 białko;
około 1 szklanki cukru pudru;

1. Przed użyciem surowego białka należy bezwzględnie wysterylizować jajka w specjalnym urządzeniu lub przelać je gorącą wodą.
2. Białko wkładamy do kubka i mieszając stopniowo dodajemy cukier puder. Lukier ucieramy, a nie ubijamy, bo wtedy pozostają w nim pęcherzyki powietrza. Napisałam około szklanki, ponieważ ilość cukru zależy od wielkości białka. Cukier dodajemy do momentu aż lukier uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Nie zbyt lejący, bo będzie spływał z pierników i nie zbyt twardy, bo nie uda się go ładnie rozprowadzić. Jeżeli dodamy zbyt dużo cukru, lukier możemy rozcieńczyć dodając do niego odrobinę soku z cytryny.
3. Do rozprowadzenia lukru możemy użyć worka cukierniczego z tylką o małym otworze, lub woreczka foliowego, któremu po napełnieniu obcinamy końcówkę rożka.

lukier królewski

Materiały budowlane prawie gotowe,

lukrowanie pierników

czas na montaż.


A jak wyglądają Twoje lukrowane pierniki :).


Obrazek: podpis
Tagi: Boże Narodzenie, piernikowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności