To druga wariacja kremu mascarpone z oreo, tym razem bez mleka skondensowanego. W tej wersji przewagę smakową w kremie zyskuje czekolada, czyli smak herbatników oreo.
W pierwszej wersji kremu zależało mi bardziej na podkreśleniu smaku nadzienia ciasteczek oreo, dlatego wzbogaciłam jego skład o mleko skondensowane, które dodaje mlecznego smaku z nuta białej czekolady. Przepis na pierwszą, bardziej mleczną wersję kremu oreo znajdziesz
TUTAJ.
Przepis na krem mascarpone o smaku ciasteczek oreo
Składniki:
8 łyżek cukru
2 szklanki (400ml) śmietanki kremówki (min 30%)
0,5 kg serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie (176g) ciastek oreo.
2 łyżki czarnego kakao
1. Z ciasteczek oreo wyjmujemy nadzienie i rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietance. Następnie studzimy ją i chłodzimy w lodówce.
2. Do misy miksera wkładamy mocno schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier oraz sok z cytryny i ubijamy razem na gęsty, puszysty krem.
3. Na koniec do kremu wsypujemy grubo połamane ciastka oreo, pozostałe po wyjęciu nadzienia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Co lubisz bardziej w oreo, ciasteczka czy nadzienie? :)
Nie do końca wiesz jak połączyć ten krem z innymi smakami w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.
Chcę dowiedzieć się więcej