To właściwie standardowy biszkopt kakaowy zabarwiony na czarno. Barwnik spożywczy nie wpływa na jego smak, bardziej chodzi tu o uzyskanie efektu wizualnego - spalonego wnętrza tortu.
Można użyć też nowości na rynku - czarnego kakao, świetnie wybarwia biszkopt na czarno.
Przepis na czarny biszkopt do tortu
Składniki na tort o średnicy 24cm:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu kokaowego/czekoladowego (60g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka czarnego kakao lub gorzkiego kakao z odrobina barwnika spożywczego w kolorze czarnym
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż masa zrobi się prawie całkowicie biała i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy małymi porcjami na przemian pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, barwnik i proszek do pieczenia). Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40-50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 40 cm, dzięki temu nie opadnie. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Czy zjadłabyś czarny biszkopt?