Ta warstwa tortu nawiązuje do ciasteczek oreo, składa się z krążków i ma mocno czekoladowy smak.
Przepis na Brownie - ciasto mocno czekoladowe
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 łyżka ciemnego kakao
1 tabliczka czekolady - gorzka lub mleczna
1/4 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Jajka rozbijamy do miski i ubijamy z cukrem.
2. Do ubitych jajek dodajemy mleko, roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
3. Następnie dodajemy, zmieszane ze sobą suche składniki (mąka, kakao, proszek do pieczenia), po łyżce, cały czas miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
4. Ciasto wlewamy do blaszki (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 35 minut.
5. Po wystudzeniu wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy 7 cm.
TIP: Możesz jeszcze bardziej upodobnić brownie do oreo, dodając czarne kakao zamiast zwykłego.
Gotowa na intensywny smak czekolady? Wypróbuj go i nie zapomnij pokazać, co Ci się upiekło. ;)