Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, gdzie znajdziesz wiele inspiracji i porad dotyczących dekorowania wypieków.
Moja absolutną miłością są jednak kwiaty cukrowe, dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą kolejnym artykułem, który napisałam dla Mistrza Branży, prestiżowego czasopisma dla cukierników i piekarzy.
Artykuł ten poświęcony jest tematowi kwiatów cukrowych z różnych, jadalnych materiałów. Są one jednymi z najpiękniejszych i najbardziej efektownych cukierniczych dekoracji.
W artykule opowiadam o technikach tworzenia realistycznych kwiatów cukrowych z masy cukrowej, papieru jadalnego czy kremu, o tym jakich używać narzędzi, jak dobierać kolory i kształty, oraz jak łączyć ze sobą różne materiały. Przybliżam też typowo letnie kwiaty hortensji ogrodowej o ruchomych płatkach i groszku pachnącego, w kilku odmianach kolorystycznych, których szkolenia MasterClass znajdziesz w Cukrowym Ogrodzie Akademii Kawał Ciacha.
Hortensje z masy cukrowej
Groszek pachnący z masy cukrowej
Jak do każdego artykułu, w ramach ćwiczeń praktycznych, przygotowałam także foto tutorial. Pokazuję w nim krok po kroku, jak stworzyć cukrowe goździki pierzaste z papieru jadalnego. Goździki są bardzo uniwersalnymi kwiatami do dekoracji, ponieważ występują w wielu kolorach i pasują na różne okazje. Możesz je wykorzystać do udekorowania tortu urodzinowego, rocznicowego, komunijnego, a nawet ślubnego.
Zachęcam Cię więc do skorzystania z samouczka, bo trochę się nad nim napracowałam. ;) Zobacz co będzie Ci potrzebne, żeby zrobić swoje własne goździki.
Mam nadzieję, że spodoba Ci się moja praca i zainspiruje Cię do tworzenia własnych kwiatów cukrowych. Jeśli masz jakieś pytania lub uwagi, napisz do mnie w komentarzu pod tym wpisem. Chętnie odpowiem na wszystkie Twoje wątpliwości.
Złap więc filiżankę swojego ulubionego napoju, usiądź wygodnie i weź do ręki lipcowy numer Mistrza Branży, a otworzy się przed Tobą furtka do mojego Cukrowego Ogrodu w letniej odsłonie.
Cały artykuł wraz z tutorialem na cukrowe goździki pierzaste znajdziesz w lipcowym numerze Mistrza Branży: http://mistrzbranzy.pl/