Dzisiejszy "Kawał Ciacha" idealnie łączy zimowe smaki, ale to kompozycja nie tylko na zimowe okazje. Jeżeli znajdujesz tu Twoje ulubione smaki, wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok.
Połączyłam tu dwie główne osie smakowe: piernik i żurawinę, to one najbardziej modelują końcowy smak kawałka tego tortu. Dołączyłam do nich także karmelizowane z cynamonem gruszki i prażone migdały, które dodają także chrupki akcent w jednej z kremowych warstw.
Tworząc intensywnie kwaskową żelkę, przełamałam ją nieco dymna słodyczą goździka. I tak powstała kompozycja dla miłośników korzeni, gruszek i cynamonu z kwaskowym akcentem.
Jak zrobić tort piernikowo - żurawinowy z gruszkami
1. Ciasta.
biszkopt piernikowy
biszkopt migdałowy
2. Kremy.
krem śmietankowy z mascarpone
Do jednej warstwy łączymy go z płatkami migdałów prażonymi na sucho, a do drugiej z karmelizowanymi gruszkami.
3. Dodatki.
żelka o smaku żurawiny z nutą goździka
karmelizowane gruszki z cynamonem
do nasączenia woda z sokiem żurawinowym i/lub miodem i/lub pigwówka (jako shot).
4. Wykończenie.
W założeniu naked lub seminaked cake czyli tort bez tynku, ale pasować będzie także ganache z białej czekolady.
tynk ganache z białej czekolady z masłem
Czy lubisz intensywnie kontrasty smakowe? :) A może wolisz coś delikatniejszego, daj mi znać, a skomponuję coś specjalnie dla Ciebie. :)