Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Tort piernikowo - żurawinowy

Tort piernikowo - żurawinowy

wpisy podobne:

Tort piernikowo - jabłkowyTort piernikowo - jabłkowyTort dyniowo - gruszkowyTort dyniowo - gruszkowyTort cytrynowo - borówkowyTort cytrynowo - borówkowyTort czekoladowy z whiskyTort czekoladowy z whisky
Dzisiejszy "Kawał Ciacha" idealnie łączy zimowe smaki, ale to kompozycja nie tylko na zimowe okazje. Jeżeli znajdujesz tu Twoje ulubione smaki, wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok.
Połączyłam tu dwie główne osie smakowe: piernik i żurawinę, to one najbardziej modelują końcowy smak kawałka tego tortu. Dołączyłam do nich także karmelizowane z cynamonem gruszki i prażone migdały, które dodają także chrupki akcent w jednej z kremowych warstw.
Tworząc intensywnie kwaskową żelkę, przełamałam ją nieco dymna słodyczą goździka. I tak powstała kompozycja dla miłośników korzeni, gruszek i cynamonu z kwaskowym akcentem.

Jak zrobić tort piernikowo - żurawinowy z gruszkami




1. Ciasta.



Obrazek: biszkopt piernikowy do tortubiszkopt piernikowy

Obrazek: biszkopt migdałowy do tortubiszkopt migdałowy

2. Kremy.



Obrazek: krem z serkiem mascarpone do tortukrem śmietankowy z mascarpone
Do jednej warstwy łączymy go z płatkami migdałów prażonymi na sucho, a do drugiej z karmelizowanymi gruszkami.


3. Dodatki.




Obrazek: żelka żurawinowa do tortużelka o smaku żurawiny z nutą goździka

Obrazek: smażone gruszkikarmelizowane gruszki z cynamonem

Obrazek: Czym nasączyć biszkoptdo nasączenia woda z sokiem żurawinowym i/lub miodem i/lub pigwówka (jako shot).


4. Wykończenie.



W założeniu naked lub seminaked cake czyli tort bez tynku, ale pasować będzie także ganache z białej czekolady.
Obrazek: tynk ganache z białej czekolady z masłemtynk ganache z białej czekolady z masłem


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem na tort
Obrazek: Tort o smaku piernika i karmelizowanych gruszek z dodatkiem żurawiny + przepisy

Czy lubisz intensywnie kontrasty smakowe? :) A może wolisz coś delikatniejszego, daj mi znać, a skomponuję coś specjalnie dla Ciebie. :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii


Tagi: gruszkowy, migdałowy, piernikowy, zima
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności