Bardzo brakowało mi wyrazistej żelki, w zimowych połączeniach smakowych, dlatego cały sezon testowałam różne dodatki i połączenia, by nadać zimowym tortom nieco pazura.
Smak żurawiny zyskuje głębi w obecności goździków, dlatego dodałam je do przepisu i gorąco polecam Ci to połączenie.
Wyjątkowa żelkowa tekstura doskonale wyróżnia się pomiędzy warstwami delikatnego kremu i różnicuje odczucia smakowe.
Zazwyczaj miksuję cząstki owoców zanim trafią do żelki, ale super opcją jest też przetarcie owoców przez sito, by usunąć z nich skórki. Żelka będzie wtedy jednolita i gładka. Wszystko zależy jednak od Ciebie.
Przepis na wyrazistą żelkę z żurawiny
Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:
150g żurawiny
2 goździki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1. Świeże lub mrożone owoce żurawiny wkładamy do garnka z goździkami i cukrem, dodajemy około 0,5 litra wody i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny.
2. Po ugotowaniu wyjmujemy goździki, a owoce blendujemy, albo przecieramy przez sitko, jeżeli żelka ma być delikatniejsza.
3. Jeżeli mus owocowy się wygotował, dopełniamy go wodą do pojemności 400 ml i zagotowujemy.
4. Mus zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę, wylewamy do naczynia w kształcie biszkoptu, ale mniejszego od niego o ok. 3 cm (to miejsce na tunel z kremu).
5. Schładzamy do zupełnego ścięcia się żelatyny.
Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy od brzegu tortu tunelem z kremu. Zapobiegnie to problemom z tynkowaniem.
TIP: W artykule o nasączeniu tortu znajdziesz różne sposoby wprowadzenia do niego alkoholu, jednym z nich jest dodanie go właśnie do żelki. W połączeniach z owocami zawsze sprawdza się czysty alkohol lub nalewki owocowe. Jeżeli chcesz wypróbować tę opcję, proponuję zamienić 1/3 objętości wywaru z żurawiny na owocowa nalewkę.
Wolisz gładką żelkę czy z kawałkami owoców?