Dziś specjalny, świąteczny "Kawał Ciacha". Połączyłam w nim korzenie i uzupełniające się owoce, jako dwie główne osie smakowe.
To wyjatkowe połączenie, bo aromat piernika jednoznacznie przywodzi na myśl Święta, a prażone z cynamonem jabłka, imbir i skórka pomarańczowa doskonale go dopełniają, harmonijnie łącząc się ze sobą.
Aromat jabłek prażonych z cukrem i cynamonem skoncentrowałam w formie żelki, która wprowadza odmienną teksturę do miękkiego wnętrza tortu. Urozmaiceniem tekstury kremu są także kawałeczki aromatycznej skórki pomarańczowej, która ożywia nieco, delikatny krem z nutą imbiru.
Jak zrobić tort piernikowo - jabłkowy z nutą imbiru i skórką pomarańczową
1. Ciasta.
biszkopt piernikowy
2. Kremy.
krem z nutą imbiru
krem śmietankowy z mascarpone
3. Dodatki.
żelka o smaku prażonych jabłek z cynamonem
frużelina o smaku szarlotki
smażona w cukrze skórka pomarańczowa
do nasączenia woda z sokiem pomarańczowym i/lub imbirem.
4. Wykończenie.
tynk ganache z białej czekolady z masłem
Czy aromat piernika to także Twój wybór na Święta? :) A może Twoje ulubione smaki wciąż czekają na swoje połączenie? Daj mi znać, a skomponuję je dla Ciebie. :)