Ten krem to połączenie mascarpone, śmietanki i ciasteczek oreo. Wyjątkowym czyni go jednak dodatek mleka skondensowanego, które nadaje mu mlecznego smaku i upodabnia do kremowego nadzienia ciasteczek oreo.
Jeżeli jednak bardziej zależy Ci na podkreśleniu smaku ciasteczek niż nadzienia, z pewnością przypadnie Ci do gustu druga wersja kremu oreo, wzbogaciłam ją o czarne kakao, rezygnując jednocześnie z mleka. Przepis na bardziej ciasteczkową wersję kremu oreo znajdziesz
TUTAJ.
Przepis na mleczny krem mascarpone o smaku oreo
Składniki:
1 szklanka (200ml) śmietanki kremówki
1 szklanka (200ml) słodzonego, kondensowanego mleka w puszce
0,5 kg serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie (176g) ciastek Oreo.
1. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i odstawiamy do napęcznienia.
2. Rozdzielamy ciasteczka oreo na herbatniki i nadzienie.
3. Do miski wkładamy schłodzoną śmietankę, serek i mleko oraz cytrynę i nadzienie oreo, a następnie ubijamy na gęsty krem.
4. Podgrzewamy żelatynę w mikrofalówce przez kilkanaście sekund i dodajemy do kremu, kiedy jest prawie gotowy. Żelatyna nie może być gorąca, ale wciąż powinna być półpłynna.
5. Na sam koniec do kremu dodajemy grubo połamane ciastka oreo, pozostałe po wyjęciu nadzienia.
TIP: Jeżeli wolisz bardziej gładki krem, możesz pokruszyć ciasteczka drobniej, a nawet zmielić.
Lubisz smak ciasteczek Oreo? Wypróbuj ten krem i napisz, czy przypadł Ci do gustu.
Nie do końca wiesz jak połączyć ten krem z innymi smakami w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.
Chcę dowiedzieć się więcej