Żelka, którą skomponowałam z owoców aronii i gruszki ma nie tylko piękny kolor, ale także wyrazisty smak. Przewaga owoców aronii i nuty cytryny sprawiają, że dominuje w niej kwaskowy smak, który podbija delikatnie słodycz gruszek. Wyjątkowa żelkowa tekstura doskonale wyróżnia się pomiędzy warstwami delikatnego kremu i różnicuje odczucia smakowe.
Zazwyczaj miksuję cząstki owoców zanim trafią do żelki, ale tym razem pozostawiałam większe kawałki gruszki, by jej delikatny smak mógł pozostać wyczuwalny. Wszystko zależy jednak od Ciebie.
Przepis na delikatną żelkę z gruszki i aronii
Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:
200 ml owoców aronii (1 szklanka)
1 gruszka
200 ml wody
1 galaretka cytrynowa
1. Świeży owoc aronii ma cierpki smak, by to zniwelować, należy go przemrozić. Jeżeli więc używasz świeżych owoców, umyj wymaganą ilość i umieść na 2-3 dni w zamrażarce, albo skorzystaj z owoców mrożonych.
2. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na niezbyt drobne cząstki i prażymy na łyżce wody, ze szczyptą cynamonu, do miękkości.
3. Aronię umieszczamy w 200 ml wody i gotujemy do miękkości. W miarę parowania uzupełniamy wodę, by po zblendowaniu uzyskać 300 ml musu owocowego.
4. Do musu z aronii dodajemy gruszki i całość podgrzewamy, by rozpuścić w nim galaretkę, ale nie gotujemy.
5. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o ok. 3 cm niż biszkopt.
6. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.
Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy od brzegu tortu tunelem z kremu. Zapobiegnie to problemom z tynkowaniem.
TIP: Aby wzmocnić kwaśny smak żelki, możemy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Czy lubisz wyraziste kontrasty smakowe, jakie może dawać żelka w kremie?