Dziś zupełnie nowy, lekki "Kawał Ciacha". Połączyłam w nim dwie główne osie smakowe: cytrynę i borówkę z tymi, które cudownie je dopełniają.
Takie orzeźwiające, owocowe połączenie sprawdza się nie tylko latem, kiedy preferujemy torty neked lub seminaked. W nieco pełniejszej wersji, na chłodniejsze pory, dodałam mu delikatne ubranko z białej czekolady.
A co w środku? Tak jak i w przypadku
czekoladowego tortu whisky dodałam opcję wprowadzenia do środka alkoholu, tym razem jednak nie w formie kremu, a shota o smaku sprite - martini w postaci żelki.
Jak zrobić tort cytrynowo - borówkowy ze sprite i martini
1. Ciasta.
biszkopt waniliowy
oraz
biszkopt cytrynowy
2. Kremy.
krem cytrynowy
krem o smaku borówki amerykańskiej
3. Dodatki.
żelka o smaku sprite lub shot z martini
crumble - posypka jako chrupiąca warstwa z dodatkiem otartej skórki cytrynowej i prażonych płatków migdałowych.
do nasączenia woda z limonką + sprite + białe martini.
4. Wykończenie.
tynk ganache z białej czekolady z masłem
Czy te lekkie, owocowe smaki podbiły Twoje serce? :) A może Twoje ulubione smaki wciąż czekają na swoje połączenie? Daj mi znać, a skomponuję je dla Ciebie. :)
Nie do końca wiesz jak połączyć smaki w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.

Chcę dowiedzieć się więcej