Biszkopt waniliowy, który dla odmiany jest czarny, świetnie pasuje do tortu oreo. Barwnik zmienia kolor ciasta, ale smak pozostaje bez zmian.
Przepis na czarny biszkopt
Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta barwnika spożywczego w kolorze czarnym
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Miska powinna być sucha, a białka w temperaturze pokojowej. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać jeszcze około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku. Jeżeli nie wyczuwamy w niej kryształków cukru, jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy na przemian małymi porcjami pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, proszek do pieczenia i barwnik) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40-50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 40 cm, dzięki temu nie opadnie. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Masz już pomysł na ten nietypowy biszkopt? Może ziemia do tortu w kształcie doniczki?