Gorzka czekolada i whisky to dość ciężkie, ale prawie idealne połączenie. Prawie, bo brakuje tu tylko małej iskry, która "zapali" kubki smakowe, idealnie komponując się jednocześnie z oboma smakami.
Długo zastanawiałam się jaki to powinien być smak i nagle mnie olśniło: lekko kwaśny, lekko słodki, lekko orzeźwiający - pomarańcza.
I tak powstał jeden z najbardziej męskich kremów w Akademii
Przepis na krem ganache z whisky i nutą pomarańczy
Składniki:
300 g gorzkiej czekolady
100 ml whisky
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
70 g masła
500 ml śmietanki kremowej 36%
150g cukru
1. Jajko i żółtko ubijamy lekko z łyżką cukru, dodajemy wyciśnięty sok oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając rózgą, dopóki nie zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić. Następnie odkładamy do lekkiego ostygnięcia.
2. Czekoladę łamiemy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści, trzeba ją jednak mieć na oku, bo łatwo ją przypalić.
3. Do roztopionej czekolady dodajemy whisky oraz krem pomarańczowy, mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostygnięcia (do temperatury pokojowej - trochę zgęstnieje).
4. Do miksera wkładamy mocno schłodzoną śmietankę oraz cukier i ubijamy na sztywno.
5. Ubitą śmietankę dodajemy małymi porcjami do czekolady i mieszamy rózgą.
6. Kremu nie należy schładzać przed przełożeniem tortu lub nałożeniem do mini deserów.
Wypróbuj ten krem w męskich połączeniach, a jestem pewna, że znajdzie u Ciebie stałe miejsce.