Najczęściej tworzę torty na różne okazje, uświetniają ważne rocznice czy uroczystości, ten jednak powstał w dowód wdzięczności, dla cudownych ludzi.
Niezbyt często robię takie torty, a szkoda, bo to bardzo wyjątkowy sposób na powiedzenie dziękuję.
Ten tort jest wyjątkowy także pod innym względem, reprezentuje bardzo popularny ostatnio trend, który łączy ciasto i galaretkę. Najczęściej torty tego typu obrazują plaże lub otoczone wodą wyspy, chodzi o pokazanie przeźroczystej równo odciętej ściany wody. Stąd też wzięła się nazwa tego trendu: Island Cake, choć widziałam już elementy tej techniki w innych, zupełnie nie morskich projektach.
Projekt tego typu wymaga przestrzennego spojrzenia, musimy wziąć pod uwagę powierzchnie, które znajdą się pod i nad taflą galaretki.
Jak zrobić tort w stylu Island Cake
Do tego typu tortu możemy użyć dowolnego biszkoptu, ważne jednak, żeby był odpowiednio stabilny, ze względu na ciężar galaretki.
Bez względu na kształt biszkoptu jaki wybierzemy musimy tak zapanować rozcięcie ciasta, żeby uzyskać odpowiednią różnicę poziomów tortu, która utworzy dno dla galaretki.
Podczas łączenia technik cukierniczych, zwłaszcza z użyciem galaretki, może czaić się kilka pułapek, dlatego zdecydowałam się przygotować kompleksowe szkolenie, które właśnie trafiło na platformę Akademii Słodkich Dekoracji Kawał Ciacha.
Pokażę Ci krok po kroku jak wykonać taki tort rozpoczynając od etapu projektu, poprzez przygotowanie dekoracji oraz odpowiednie zabezpieczenie ciasta i dodanie galaretki.
Dowiesz się także w jaki sposób wykonać teksturę pieniącej się wody.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej i zobaczyć krok po kroku jak wykonać tort w stylu Island Cake, przejdź do kursu, klikając w poniższe zdjęcie.
Przejdź do kursu i odkryj naszą profesjonalną platformę wypełnioną słodkimi kursami online, od technik cukiernictwa, po wyjątkowe, artystyczne dekoracje.