Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Anatomia tortu - jak otynkować tort

Anatomia tortu - jak otynkować tort

Artykuł
wpisy podobne:

Bukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBeza Pavlova - nowe podejścieBeza Pavlova - nowe podejścieW Cukrowym Ogrodzie W Cukrowym Ogrodzie Dzieci idą do szkoły a mamy do AkademiiDzieci idą do szkoły a mamy do Akademii
Artykuł z dnia I Anatomia tortu - projekt to podstawa, znajdziesz TUTAJ.
Artykuł z dnia II Anatomia tortu - wszystko o biszkoptach, znajdziesz TUTAJ.
Artykuły z dnia III
Anatomia tortu - czym przełożyć tort, znajdziesz TUTAJ.
Anatomia tortu - jak przełożyć tort, znajdziesz TUTAJ.
Artykuły z dnia IV
Anatomia tortu - czym otynkować tort, znajdziesz TUTAJ.


Jak równo otynkować tort




Warunkiem gładkiego i równo otynkowanego tortu jest jego właściwe ustabilizowanie się w procesie zsiadania. W tym czasie warstwy wyrównują poziom wilgoci i scalają się, mogą wtedy lekko osiąść, ale dzięki temu pozostaną stabilne. Jeżeli tort zsiadał się zbyt krótko albo zawiera zbyt dużo wilgoci, może się wybrzuszać, albo nawet rozpaść. To wszystko z kolei może wpływać na późniejsze pękanie, a nawet odpadanie tynku. Podobnie jak niewłaściwy podkład.

Jest co najmniej kilka sposobów na równe i gładkie otynkowanie tortu. Można obracać tort do góry nogami, użyć podkładu, czy specjalnych dysków, albo wykorzystać papier do pieczenia.

Albo i nie



Tortów w stylu naked cake w ogóle nie pokrywa się kremem, warstwy ciasta i kremów są w nich widoczne. Można też przykryć je częściowo, cieniutką, wyrównującą warstwą kremu - to torty semi naked.


Obrazek: Jak otynkować tort


W IV części workbooka, zaprojektujesz dekorację i dobierzesz odpowiedni tynk. Wystarczy już tylko przygotować krem według sprawdzonych przepisów i gotowi do gładzenia, start. ;)
Jeżeli jednak wolisz obejrzeć szkolenie, w którym krok po kroku pokazuję i dokładnie omawiam jak otynkować tort, znajdziesz je Tutaj, w Akademii Słodkich Dekoracji


Obrazek: Workbook Anatomia Tortu cz.4

Znajdziesz w nim między innymi:
- zestaw narzędzi, których potrzebujesz,
- jak prawidłowo wyjąć tort z rantu,
- jak przygotować tort do tynkowania,
- jak dobrać odpowiedni tynk,
- techniki nakładania tynku,
- dlaczego tak ważna jest podkładka,
- jak dobrać odpowiednią warstwę tynku,
- jak wyrównać boczną ścianę tortu,
i wiele innych praktycznych wskazówek.


Wszystkie informacje w jednym miejscu, ale rozdzielone tematycznie i oznaczone wspólnym identyfikatorem projektu, co pozwala na rozdzielenie stron projektu pomiędzy członków zespołu zgodnie z ich zadaniami.
Wszystkie przeliczenia, miary i kalkulacje wykonałam w polskich miarach z uwzględnieniem dostępnych u nas tortownic i rantów.


Dopełnienie stanowią praktyczne kursy video, które prowadzą krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tortu.


Mam jeszcze dla Ciebie prezent, dołącz do naszej słodkiej społeczności i odbierz "planner tortu", w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami w tym samym czasie.


Jeżeli kolejnym etapem jest dla Ciebie założenie i rozwój słodkiego biznesu, to w Akademii czeka na Ciebie zestaw plannerów i narzędzi.

Obrazek: podpis



A jeżeli, pieczenie tortów nie ma przed Tobą tajemnic, rozpocznij z nami przygodę z ich artystycznym dekorowaniem. Tu w Akademii Słodkich Dekoracji znajdziesz już kursy online ze słodkich dekoracji a także zestaw plannerów i szablonów, które ułatwią Ci prowadzenie słodkiego biznesu.

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii


Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności