Artykuł z dnia I Anatomia tortu - projekt to podstawa, znajdziesz
TUTAJ.
Artykuł z dnia II Anatomia tortu - wszystko o biszkoptach, znajdziesz
TUTAJ.
Artykuły z dnia III
Anatomia tortu - czym przełożyć tort, znajdziesz
TUTAJ.
Anatomia tortu - jak przełożyć tort, znajdziesz
TUTAJ.
Artykuły z dnia IV
Anatomia tortu - czym otynkować tort, znajdziesz
TUTAJ.
Jak równo otynkować tort
Warunkiem gładkiego i równo otynkowanego tortu jest jego właściwe ustabilizowanie się w procesie zsiadania. W tym czasie warstwy wyrównują poziom wilgoci i scalają się, mogą wtedy lekko osiąść, ale dzięki temu pozostaną stabilne. Jeżeli tort zsiadał się zbyt krótko albo zawiera zbyt dużo wilgoci, może się wybrzuszać, albo nawet rozpaść. To wszystko z kolei może wpływać na późniejsze pękanie, a nawet odpadanie tynku. Podobnie jak niewłaściwy podkład.
Jest co najmniej kilka sposobów na równe i gładkie otynkowanie tortu. Można obracać tort do góry nogami, użyć podkładu, czy specjalnych dysków, albo wykorzystać papier do pieczenia.
Albo i nie
Tortów w stylu naked cake w ogóle nie pokrywa się kremem, warstwy ciasta i kremów są w nich widoczne. Można też przykryć je częściowo, cieniutką, wyrównującą warstwą kremu - to torty semi naked.
W IV części workbooka, zaprojektujesz dekorację i dobierzesz odpowiedni tynk. Wystarczy już tylko przygotować krem według sprawdzonych przepisów i gotowi do gładzenia, start. ;)
Jeżeli jednak wolisz obejrzeć szkolenie, w którym krok po kroku pokazuję i dokładnie omawiam jak otynkować tort, znajdziesz je
Tutaj, w Akademii Słodkich Dekoracji
Znajdziesz w nim między innymi:
- zestaw narzędzi, których potrzebujesz,
- jak prawidłowo wyjąć tort z rantu,
- jak przygotować tort do tynkowania,
- jak dobrać odpowiedni tynk,
- techniki nakładania tynku,
- dlaczego tak ważna jest podkładka,
- jak dobrać odpowiednią warstwę tynku,
- jak wyrównać boczną ścianę tortu,
i wiele innych praktycznych wskazówek.
Wszystkie informacje w jednym miejscu, ale rozdzielone tematycznie i oznaczone wspólnym identyfikatorem projektu, co pozwala na rozdzielenie stron projektu pomiędzy członków zespołu zgodnie z ich zadaniami.
Wszystkie przeliczenia, miary i kalkulacje wykonałam w polskich miarach z uwzględnieniem dostępnych u nas tortownic i rantów.
Dopełnienie stanowią praktyczne kursy video, które prowadzą krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tortu.
Mam jeszcze dla Ciebie prezent, dołącz do naszej słodkiej społeczności
i odbierz "planner tortu", w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami w tym samym czasie.
Jeżeli kolejnym etapem jest dla Ciebie założenie i rozwój słodkiego biznesu, to w Akademii czeka na Ciebie
zestaw plannerów i narzędzi.
A jeżeli, pieczenie tortów nie ma przed Tobą tajemnic, rozpocznij z nami przygodę z ich artystycznym dekorowaniem. Tu w Akademii Słodkich Dekoracji znajdziesz już kursy online ze słodkich dekoracji a także zestaw plannerów i szablonów, które ułatwią Ci prowadzenie słodkiego biznesu.
Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.
Dołącz do Akademii