Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Anatomia tortu - czym otynkować tort

Anatomia tortu - czym otynkować tort

Artykuł
wpisy podobne:

Bukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBukiet słodkich możliwości - czyli o kwiatach z cukru i nie tylkoBeza Pavlova - nowe podejścieBeza Pavlova - nowe podejścieW Cukrowym Ogrodzie W Cukrowym Ogrodzie Dzieci idą do szkoły a mamy do AkademiiDzieci idą do szkoły a mamy do Akademii
Artykuł z dnia I Anatomia tortu - projekt to podstawa, znajdziesz TUTAJ.
Artykuł z dnia II Anatomia tortu - wszystko o biszkoptach, znajdziesz TUTAJ.
Artykuły z dnia III
Anatomia tortu - czym przełożyć tort, znajdziesz TUTAJ.
Anatomia tortu - jak przełożyć tort, znajdziesz TUTAJ.


Czym otynkować tort.




Do otynkowania tortu możemy użyć w zasadzie dowolnego kremu od bitej śmietany, przez kremy maślane, aż po ganache. Każdy z nich ma swoje właściwości, a użycie go swoje konsekwencje. Są też torty, których celowo nie tynkujemy, albo tylko przecieramy je delikatnym woalem kremu.

1. Krem maślany.



Jest chyba najbardziej rozpowszechnionym kremem do tynkowania, można zrobić go na wiele sposobów, ale zawsze jego istotą jest masło. Taki krem doskonale izoluje wnętrze tortu, dobrze się rozsmarowuję, a po schłodzeniu staje się sztywny.
Na blogu umieściłam kilka wariantów tego kremu, z których możesz skorzystać. Nieco rożnią się konsystencją i łatwością wygładzania, ale przede wszystkim inaczej smakują.

Obrazek: Krem maślany krem maślany na bezie szwajcarskiej

Obrazek: Krem maślany z mlekiem skondensowanym krem maślany z mlekiem skondensowanym

Obrazek: Krem maślany gęstszy do dekoracji krem maślany gęstszy do dekoracji


2. Ganche czekoladowy.



W klasycznej wersji, to połączenie czekolady z wysokoprocentową śmietanką, ale czasem także masłem. Ganache jest dużo bardziej stabilny w wyższych temperaturach niż kremy maślane, dlatego ma szersze zastosowanie. Do tynkowania najczęściej pozostaje w klasycznej postaci, z braku lepszego słowa, jako mazidło, ;) ale możemy go także ubić i użyć jako kremu. Ganache można zrobić z każdego rodzaju czekolady, proporcje zależą jednak od ilości znajdującego się w niej tłuszczu kakaowego.

Obrazek: ganache z białej czekolady z masłem ganache z białej czekolady z masłem

Obrazek: Ganache czekoladowe ganache z gorzkiej czekolady

Obrazek: Krem maślany z ganache czekoladowym ganache z gorzkiej czekolady z masłem

Jak dopasować tynk do dekoracji



Nie każdą dekorację możemy położyć na każdym tynku, powszechnie wiadomo na przykład, że śmietana rozpuszcza masę cukrową, dlatego przygotowałam specjalny graf, dzięki któremu unikniesz wpadki i dobierzesz właściwy tynk pod zaprojektowaną dekorację.

W IV części workbooka, znajdziesz również formularz, które pomoże Ci zaplanować dekoracje, oraz planner tortu, w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami dla jednej osoby lub zespołu.
Szkolenie krok po kroku, w którym wszystko dokładnie omawiam, znajdziesz Tutaj, w Akademii Słodkich Dekoracji


Obrazek: Workbook Anatomia Tortu cz.4


Znajdziesz w nim między innymi:
- zestaw narzędzi, których potrzebujesz,
- co to jest tynk do tortu,
- w jakim celu tynkuje się tort,
- jak krok po kroku przygotować tynk idealny,
- dlaczego nie zawsze, każdy tynk się nadaje,
- co zrobić, gdy masło jest twarde,
- jak zabarwić krem maślany,
- inne opcje na tynk,
i wiele innych praktycznych wskazówek.

Czekają tu także przydatne narzędzia:
- schemat dekoracja a dobór tynku,
- planner pracy nad tortem.

Wszystkie informacje w jednym miejscu, ale rozdzielone tematycznie i oznaczone wspólnym identyfikatorem projektu, co pozwala na rozdzielenie stron projektu pomiędzy członków zespołu zgodnie z ich zadaniami.
Wszystkie przeliczenia, miary i kalkulacje wykonałam w polskich miarach z uwzględnieniem dostępnych u nas tortownic i rantów.


Dopełnienie stanowią praktyczne kursy video, które prowadzą krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tortu.


Mam jeszcze dla Ciebie prezent, dołącz do naszej słodkiej społeczności i odbierz "planner tortu", w którym zaplanujesz pracę nad jednym lub wieloma słodkimi projektami w tym samym czasie.


Ostatni - VI etap przepisu na tort idealny, znajdziesz w ostatnim artykule z tego cyklu.

Obrazek: podpis



A jeżeli, pieczenie tortów nie ma przed Tobą tajemnic, rozpocznij z nami przygodę z ich artystycznym dekorowaniem. Tu w Akademii Słodkich Dekoracji znajdziesz już kursy online ze słodkich dekoracji a także zestaw plannerów i szablonów, które ułatwią Ci prowadzenie słodkiego biznesu.

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii



Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności