Krem-mus o smaku owoców leśnych powstał jako kontrast smakowy do słodkich kremów. Świetnie łączy się z tymi najsłodszymi o smaku solonego karmelu czy białej czekolady.
Ten kwaskowy, delikatny krem cudownie wygląda także w przełożeniu, ze względu na cudowny, pełny kolor :)
Przepis na krem-mus z owoców leśnych
Składniki:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremowej 30%
1 czekolada rubinowa 100g
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
frużelina z owoców leśnych według tego przepisu.
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aż do napęcznienia.
2. Do 100 ml śmietanki dodajemy połamaną drobno czekoladę i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, nie może się jednak zagotować. Następnie studzimy ganache do temperatury pokojowej.
3. Żelatynę krótko podgrzewamy w mikrofalówce - powinna się upłynnić, ale nie może się zagotować, a następnie chłodzimy do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając.
4. Do miksera wkładamy mocno schłodzoną, pozostałą część śmietanki i serek, dodajemy ganache oraz wystudzoną, ale płynną żelatynę i ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu.
5. W zależności od efektu jaki chcemy uzyskać, frużelinę możemy dodać w punkcie 4, wtedy uzyskamy krem o jednolitym smaku, lub dodać ją już po ubiciu kremu, na samym końcu i zostawić częściowo niezmieszaną.
6. Kremu nie należy schładzać przed przełożeniem tortu lub nałożeniem do mini deserów.
TIP: Do kremu można też dodać 1 łyżkę rozdrobnionych (lub zmielonych), liofilizowanych malin. :)
TIP: Ilość dodanej frużeliny zależy od intensywności kremu, jaką chcemy uzyskać. Najlepiej nie mieszać jej do końca z kremem, zachowamy wtedy oba smaki.
Wypróbuj ten krem w pysznych mini deserkach, a jestem pewna, że znajdzie u Ciebie stałe miejsce.
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?