Tradycyjny krem maślany, który dawno temu znalazłam w zeszycie mojej babci Elusi, służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka warstwa okrywająca ciasto pomaga je uformować, wygładza nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.
Dawniej był to jednak podstawowy krem do przekładania tortów, który miał wiele smakowych wcieleń i choć został trochę zapomniany, dostaję wiele zapytań o przepis na klasyczny, babciny tort z kremem maślanym.
Na życzenie czytelniczek dodałam drugi wariant przygotowania kremu, w którym zaparzamy żółtka, by wyeliminować ewentualne ryzyko salmonelli. Zmodyfikowałam też przepis by uzyskać bardziej kremową wersję, wybierz więc ten, który najbardziej Ci odpowiada. :)
Przepis na tradycyjny krem maślany - wariant I - klasyczny
Składniki:
4 żółtka
250g masła
1 szklanka cukru*
odpowiednik 30ml alkoholu (wódka, rum, likier,...)
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. W drugiej misce ubijamy masło, aż stanie się zupełnie białe i wtedy, wciąż mieszając, małymi partiami dodajemy do niego ubite żółtka.
4. Na koniec drobnym strumieniem wlewamy alkohol.
5. Kremu nie schładzamy przed przełożeniem czy otynkowaniem tortu.
Przepis na tradycyjny krem maślany - wariant II - zaparzony
Składniki:
4 żółtka
250g masła
1 szklanka cukru
odpowiednik 30ml alkoholu (wódka, rum, likier,...)
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy na parze, aż masa zrobi się prawie biała i nieco zgęstnieje, a następnie studzimy.
3. Do chodnej masy jajecznej dodajemy po kawałeczku miękkie masło i ubijamy, aż do powstania puszystego kremu.
4. Na koniec drobnym strumieniem wlewamy alkohol.
5. Kremu nie schładzamy przed przełożeniem czy otynkowaniem tortu.
Przepis na tradycyjny krem maślany - mleczny
Składniki:
4 żółtka
250g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego
odpowiednik 30ml alkoholu (wódka, rum, likier,...)
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy, aż masa zrobi się gęsta i prawie biała.
3. W drugiej misce ubijamy masło, aż stanie się zupełnie białe i wtedy, wciąż mieszając, małymi partiami dodajemy do niego ubite żółtka.
4. Następnie drobnym strumieniem wlewamy mleko skondensowane i alkohol.
5. Kremu nie schładzamy przed przełożeniem czy otynkowaniem tortu.
TIP: To podstawowa wersja kremu, możesz nadać mu różne smakowe wcielenia, odpowiednio łącząc go na sam koniec z różnymi z dodatkami:
1. Waniliowy - ziarenka wanilii wyjęte z jednej laski lub cukier z prawdziwą wanilią (nie polecam cukru wanilinowego, bo to sztuczny aromat).
2. Kawowy - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 2 łyżkach wrzątku lub mocne espresso, alkohol możemy zamienić wtedy na likier kawowy (na przykład Sheridan's).
3. Orzechowy - 2/3 szklanki orzechów/migdałów prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy.
4. Czekoladowy/straciatella - 100 gram roztopionej i ostudzonej czekolady lub czekolada starta na drobnej tarce, alkohol możemy zamienić wtedy na whisky.
5. Owocowy - 1 szklanka owoców, przetworzona na
frużelinę (świeże owoce po puszczeniu soku mogą rozrzedzić krem) lub dowolny drzem/powidło + 2 łyżki soku z cytryny.
6. Ciasteczkowy - 1 szklanka dowolnych ciasteczek czy innych gotowych słodyczy: na przykład oreo, milky way, michałki, itd.
7. Kokosowy - 0,5 szklanki kokosu namoczyć w 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego, alkohol możemy zamienić wtedy na likier kokosowy.
8. Ajerkoniakowy - rezygnujemy z alkoholu w przepisie oraz mleka skondensowanego i dodajemy 120ml likieru jajecznego
9. Cytrynowy/pomarańczowy/ananasowy - dodajemy 150ml odpowiednio
lemon curd,
orange curd,
pineapple curd.
10. Marzy Ci się inny smak, napisz w komentarzu, a skomponuję go dla Ciebie. :)
TIP 2: Krem maślany możesz zabarwić barwnikami spożywczymi i wykorzystać do dekoracji za pomocą worka cukierniczego i tylek lub układając wzory szpatułkami. :)
TIP 3: Krem maślany idealnie nadaje się do tynkowania tortu zarówno pod masę cukrową jak i pod opłatek czy dekoracje kremem. Jednak wtedy lepiej pozostać przy klasycznej wersji kremu, żeby pozostał odpowiednio stabilny.
* szklanka o pojemności 200ml.
Pamiętasz babcine torty? Odtwórz ten wyjątkowy smak i pokaż co Ci się upiekło. :)