Syrop z kwiatów akacji ma właściwości odtruwające i uspokajające. Jego wyjątkowy aromat cudownie dopełnia cytryna, nadając mu orzeźwiający, delikatny smak. Doskonale nadaje się on do letnich, tortowych kompozycji, możemy nasączyć nim biszkopty, albo dodać do kremu.
Przepis na syrop z akacji
Składniki:
ok 5 szklanek kwiatów akacji (bez listków i ogonków)
2 cytryny
750g cukru
1 litry wody
1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Kwiatów nie myjemy, żeby nie wypłukać pyłku, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Cytryny myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze platry.
3. Kwiaty akacji i plastry cytryn wkładamy do miski.
4. Z wody i cukru gotujemy syrop i jeszcze gorącym zalewamy kwiaty.
5. Miskę odkładamy w zacienione miejsce na dwa 24h.
6. Płyn odcedzamy i podgrzewamy, starając się go nie zagotować. Gorący syrop rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy. Można także zabutelkować zimy płyn i zapasteryzować.
Wypróbuj subtelny smak akacji, jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.