Syrop z kwiatów lipy ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe i uspokajające, działa napotnie i wspomaga przy leczeniu przeziebienia i grypy. To wiemy, ale poza tymi właściwościami ma cudowny, delikatny smak i już od wielu lat aromatyzuję nim kremy, na przykład ten.
Przepis na syrop z kwiatów lipy
Składniki:
ok 5 szklanek kwiatostanów lipy (bez listków)
3 cytryny
1 kg cukru
1 litry wody
1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Po zebraniu, kwiatów nie myjemy, gdyż cały pyłek zostałby wypłukany, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Cytryny myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze platry.
3. Kwiaty lipy i plastry cytryn wkładamy do miski.
4. Z wody i cukru gotujemy syrop i zalewamy nim kwiaty.
5. Miskę odkładamy w zacienione miejsce na dwa dni i mozemy raz dziennie zamieszać.
6. Po dwoch dniach płyn odcedzamy i podgrzewamy, starając się nie zagotować płynu. Gorący płyn rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy. Można także zabutelkować zimy płyn i zapasteryzować.
Koniecznie wypróbuj ten delikatny, lipowy smak. Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń.