Zawsze urzekał mnie delikatny aromat płatków różanych, ale dopiero komponowanie tortów z Waszych smaków, skłoniło mnie do wypróbowania różnych możliwości. Tak właśnie powstała żelka różana, jako element tortu dla Mai, która oprócz aromatu dzikiej róży kocha wanilię, cytrusy i czekoladę.
Żelka trafiła już do bazy Akademii Słodkich Dekoracji na blogu, a tort którego stała się częścią zachwyca świeżością i delikatnością smaku. Dasz się skusić? :)
Jak zrobić tort cytrynowo-różany
1. Ciasta.
biszkopt waniliowy
2. Kremy.
krem mascarpone z kremową śmietanką
połączony z
orange curd - aromatycznym kremem pomarańczowym
cytrynowy krem mascarpone
3. Dodatki.
do nasączenia woda różana z likierem cytrynowym lub pomarańczowym.
żelka z dzikiej róży
4. Wykończenie.
tynk ganache z białej czekolady z dodatkiem masła i odrobiną różu
drip z białej czekolady z odrobiną różu
Jak Ci się podoba ta kompozycja? :)
A może Twoje ulubione smaki wciąż czekają na swoje połączenie? Daj mi znać, a skomponuję je dla Ciebie. :)
Nie do końca wiesz jak połączyć smaki w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.

Chcę dowiedzieć się więcej