Żelka to świetne urozmaicenie struktury tortu, umieszczona w kremie kontrastuje z nim smakiem i teksturą. W przypadku aromatu róży wypełnienie żelki stanowią płatki róż, ale może być nim także różana konfitura, wszystko zależy od efektu jaki chcemy uzyskać.
Przepis na żelkę różaną
Składniki:
1 garść suszonych płatków dzikiej róży
100 ml wody
200 ml wody różanej lub herbaty z płatków dzikiej róży
2 łyżki konfitury różanej (opcjonalnie)
1 galaretka przeźroczysta
1. Podgrzewamy wodę i wodę różaną lub herbatę, dodajemy konfiturę (opcjonalnie) i rozpuszczamy w nich galaretkę.
2. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o 3 cm niż biszkopt.
3. W galaretce zanurzamy suszone płatki róż i schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.
TIP: Do żelki można też użyć świeżych płatków różanych.
Wypróbuj ten przepis i daj znać, czy róża przemawia do Ciebie na talerzu czy tylko w wazonie?