Beza może stanowić ciasto samo w sobie jak Pavlova, może być pojedynczą warstwa w torcie, ale może także stanowić kruchy element wewnątrz kremu.
Włożenie blatu bezowego lub pokruszonych bez do kremu na bazie masła, to żaden problem, zaczyna się on wtedy, kiedy chcemy użyć kremu zawierającego wodę, na przykład na bazie śmietanki czy serka mascarpone. Wtedy konieczne jest zabezpieczenie bezy warstwą izolującą ja od wilgoci, bo inaczej nasiąknie i będzie tylko słodką breją wewnątrz kremu.
Najlepszym sposobem na to jest zanurzenie jej w czekoladzie, która stworzy nieprzepuszczalną warstwę.
Jak zabezpieczyć blat bezowy, albo beziki przed wilgocią
Przepis na blat bezowy do tortu najdziesz
tutaj, a kawowe beziki
tutaj.
Składniki:
1 blat bezowy 24 cm średnicy
2 czekolady białe lub inne
1. Czekoladę delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej i dużym pędzlem smarujemy nią jedną stronę bezy.
2. Bezę schładzamy krótko w zamrażarce i powtarzamy czynność z drugą stroną.
3. Żeby zatrzymać wilgoć, beza musi być szczelnie okryta czekoladą, musimy nałożyć więc kilka warstw, schładzając każdą z nich.
TIP: Jeżeli robimy bezę do tortu, w którym użyjemy więcej czekolady, możemy roztopić ją całą, na tyle, by dało się jedną stronę bezy w niej zanurzyć (na przykład na płaskim talerzu). Po zanurzeniu jedną stroną, schładzamy bezę krótko w zamrażalniku, po czym zanurzamy drugą stronę. To sposób, który pozwala utworzyć szybko, grubą i pewną warstwę czekolady.
Wypróbuj beziki kawowe i zanurz je od spodu w białej czekoladzie - to mój sposób na kawę :)