Ganache z białej czekolady połączyłam z masłem, które kompensuje niską zawartość masła kakaowego i stabilizuje krem. Biała czekolada daje mu delikatny, kremowy smak i świetnie sprawdza się jako tynk do tortu.
Przepis na ganache z białej czekolady z masłem
Składniki:
300 g białej czekolady
50 g śmietanki 30%
200 g masła
1. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej, okrywamy powierzchnię folią spożywczą i studzimy do temperatury pokojowej.
2. Do miski wkładamy masło i ubijamy mikserem na prawie biały puch, następnie dodajemy ganache w dwóch lub trzech partiach i miksujemy aż utworzą puszysty krem.
3. Kremu nie chłodzimy przed nałożeniem na tort.
TIP: Ganache z czekolady z wyższą zawartością masła kakaowego nie wymaga masła, niewielka jego ilość wpływa jednak korzystnie na konsystencję i ułatwia rozsmarowywanie oraz gładzenie kremu.
Ganache z różnych rodzajów czekolady i do różnych zastosowań
Ganache możesz zrobić z każdego rodzaju czekolady, ale do każdego z zastosowań wymaga wtedy innych proporcji. Więcej na ten temat dowiesz się z kompleksowego artykułu na temat
ganache czekoladowego, znajdziesz tam także przydatną tabelę z proporcjami czekolady i śmietanki.
A jaki jest Twój wypróbowany tynk, maślany czy z czekoladą? :)