Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).
Przepis na krem mascarpone kawowo-czekoladowy
Składniki:
400 g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremowej 36%
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej / lub 50 ml espresso
1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).
szczypta mielonego kardamonu
opcjonalnie: 50ml likieru kawowego
1. Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku lub zaparzamy 50 ml espresso. Kawę studzimy i schładzamy w lodówce.
2. Do misy miksera wkładamy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier, napar kawy oraz kardamon i ubijamy aż krem stanie się gęsty i puszysty.
3. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną lub potartą czekoladę.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Do kremu można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika albo samego cynamonu :)
TIP 2: Czekoladę można zamienić na chrupiące perełki Crispearls o smaku ciemnej czekolady :)
Czy kawa i czekolada to Twoje smaki?