Powiedziałabym przekornie, że od pieczenia, bo wbrew pozorom, to najistotniejsza kwestia zanim w ogóle zaczniemy myśleć o dekoracji.
Dlaczego?
Podstawową ozdobą tortu jest stabilna i równa bryła. Jeżeli tort będzie nierówny, pochylony lub będzie się rozjeżdżał nawet najpiękniejsza, artystycznie wykonana ozdoba nie zdoła tego zamaskować i ogólne wrażenie będzie kiepskie. Przekonałam się o tym na początku swojej drogi, kiedy niewiele wiedząc o tym jak uzyskać stabilny i równy tort próbowałam ukryć wszystko pod masą cukrową i wiecie co? Nie działało. ;)
Ale za to kiedy tort będzie stabilny i równy, czasem wystarczy mu bardzo niewiele, by wyglądał jak arcydzieło.
Akcesoria do przygotowania tortu.
Zatem powinniśmy zacząć od upieczenia, złożenia i ewentualnie otynkowania tortu tak, by stanowił konstrukcyjnie stabilną, piękną bryłę do dekoracji.
1. Stabilny biszkopt.
Podstawą konstrukcji tortu jest oczywiście stabilne ciasto, aby upiec go w warunkach domowych będziemy potrzebować następujących akcesoriów:
1. Piekarnik.
2. Mikser lub trzepaczka do ubijania / ruzga do delikatnego mieszania.
3. Tortownica lub blacha + rant do pieczenia.
4. Papier do pieczenia.
5. Szklanka lub inny rodzaj miarki - w akademii "Kawał Ciacha" szklanka 200 ml stanowi obok gramatury, miarkę składników.
Dodatkowo może się przydać, choć nie jest konieczne:
6. Łopatka silikonowa.
7. Waga.
8. Separator do jajek.
2. Stabilny krem.
Drugim nieodzownym elementem jest krem, który po związaniu się z ciastem utworzy stabilną bryłę tortu. Do wykonania kremu i przełożenia toru będą nam potrzebne:
1. Lodówka.
2. Mikser lub trzepaczka do ubijania / ruzga do delikatnego mieszania.
3. Tortownica lub blacha + rant do pieczenia.
4. Podkładki / przekładki.
5. Szklanka lub inny rodzaj miarki - w Akademii "Kawał Ciacha" szklanka 200 ml stanowi obok gramatury, miarkę składników.
6. Łopatka.
Dodatkowo może się przydać, choć nie jest konieczne:
7. Łopatka silikonowa.
8. Waga.
9. Separator do jajek.
3. Tynk.
Równe pokrycie tortu tynkiem tworzy warstwę nie tylko izolującą tort od warunków zewnętrznych, ale także stanowi podkład pod inną dekorację. Choć nie zawsze jest konieczny. W tortach typu neked, charakterystycznych dla stylu rustykalnego, starannie wykonane i równe przełożenie tortu pozostaje celowo odkryte. Do wykonania kremu - tynku i obłożenia nim tortu będą potrzebne:
1. Lodówka.
2. Mikser lub trzepaczka do ubijania / ruzga do delikatnego mieszania.
3. Łopatka.
4. Skrobaki.
5. Nóż cukierniczy.
6. Szklanka lub inny rodzaj miarki - w Akademii "Kawał Ciacha" szklanka 200 ml stanowi obok gramatury, miarkę składników.
7. Talerz obrotowy.
Dodatkowo może się przydać, choć nie jest konieczne:
8. Łopatka silikonowa.
9. Waga.
10. Separator do jajek.
Akcesoria do dekoracji tortu.
To temat rzeka. Rozpoczynając swoją przygodę z dekoracją tortów mozolnie zbierałam serię wydawnictw o dekoracji tortów, bo do nich dołączane były pojedyncze akcesoria: jakieś wykrawaczki, narzędzia do formowania masy, itd. Tylko tak były dostępne, dostawałam więc, wg rozdzielnka rzeczy, których wcale na dany moment nie potrzebowałam, ale dzięki temu rozwijałam się dekoratorsko, we wszystkich kierunkach.
Dziś wszystkie akcesoria są dostępne od ręki, polecam więc dobierać je w miarę potrzeb i rodzaju dekoracji, które chcemy wykonać.
1. Dekoracje kremem.
Kremowe dekoracje zyskały ostatnio na popularności, ponieważ wymagają dużo mniej czasu i wprawy niż masa cukrowa. Pojawiły się też nowe, atrakcyjne techniki.
Tradycyjnie po wygładzeniu kremu, możemy nałożyć na niego teksturę za pomocą skrobaków i udekorować go rozetami czy kwiatami maślanymi układanymi przestrzennie za pomocą szprycy. Wtedy przyda nam się:
Bardzo efektowne dekoracje możemy uzyskać również za pomocą różnej wielkości szpatułek.
Przyda się też buteleczka i nóż cukierniczy do najpopularniejszej dekoracji nakładanej na krem, czyli dripu czekoladowego.
2. Dekoracje masą cukrową.
Dekoracje z masy cukrowej wymagają konkretnych narzędzi w zależności od elementu, który chcemy wykonać. Niektóre z nich formujemy bardziej ręcznie, przy innych korzystamy z gotowych form silikonowych, wykrawaczy czy wzorników.
Do uformowania bucików będzie potrzebny standardowy zestaw akcesoriów:
Ale już do formowania kwiatów, potrzebujemy innego zestawu narzędzi:
3. Dekoracje z papieru jadalnego.
Formowanie dekoracji z papieru jadalnego wymaga zupełnie innej techniki, a więc i zupełnie innego zestawu narzędzi:
4. Lukier królewski.
Czyli niesamowicie wdzięczny materiał, zwłaszcza do mniejszych form, takich jak pierniczki. Do tradycyjnego zdobienia lukrem królewskim nie trzeba wiele, wystarczy worek cukierniczy, tylki - bez których też można by się obejść, szpilka do rozprowadzania lukru, albo wykałaczki i ewentualnie pędzelki do pomalowania dekoracji:
Coraz częściej jednak do dekoracji z lukru królewskiego dodaje się elementy przestrzenne z masy cukrowej czy papieru jadalnego i wtedy lista narzędzi zaczyna rosnąć:
5. Więc, od czego zacząć.
Bez względu na rodzaj dekoracji od jakiego zaczniesz, zakładając, że masz wszystko do przygotowania i otynkowania tortu, przyda Ci się pewna baza narzędzi i akcesoriów na początek:
1. Wałki do masy cukrowej.
2. Pędzle różnej wielkości.
3. Pędzle silikonowe do delikatnego formowania masy cukrowej.
4. Skalpel.
5. Narzędzie z kulkami do masy cukrowej.
6. Narzędzie drezdeńskie - chyba najbardziej uniwersalne.
7. Nożyk plastikowy.
8. Nożyczki.
9. Linijka.
10. Miękki ołówek.
11. Wykrawaczki podstawowych kształtów: koła, kwadratu, różnej wielkości, inne w miarę potrzeb.
12. Pojemnik na cukier puder, przyda się też woreczek z gazy do bardzo niewielkich aplikacji cukru.
13. Radełko.
14. Narzędzie do cięcia linii, sprawdzi się też radełko albo skalpel i linijka.
15. Pojemniczek do nakrycia małych ilości masy cukrowej z którą pracujemy.
16. Klej cukrowy.
17. Alkohol w pojemniku z aerozolem.
18. Packa do wygładzania, przydaje się też przy rolowaniu masy.
19. Mata do formowania, głównie do kwiatów cukrowych.
20. Gąbka do suszenia elementów z masy cukrowej.
21. Maty silikonowe do koronek.
22. Formy silikonowe, wzorniki.
23. Butelka do wylewania dripu czekoladowego.
24. Barwniki spożywcze w proszku czy w żelu do barwienia i malowania i barwniki pudrowe do wykańczania dekoracji.
25. Rękawy/worki cukiernicze do kremów i lukru królewskiego.
26. Adaptery do tylek
27. Tylki do rozet czy kwiatów z kremu oraz do lukru królewskiego o drobnych otworach.
28. Gwóźdź cukierniczy do formowana kwiatów za pomocą worka cukierniczego.
Ostrzegam jednak, że mają one dziwną zdolność rozmnażania się, nie wiadomo nawet kiedy. Same akcesoria do kwiatów cukrowych zajęły już u mnie trzy przestronne walizki. ;)
Przydadzą się też dobre i sprawdzone przepisy na
biszkopty i
kremy.
Nie żartowałam, że to temat rzeka, to tylko zupełne podstawy, nie wspomniałam tu o wielu, zaawansowanych technikach i potrzebnych do nich narzędziach. Jeżeli masz w związku z nimi jakieś pytania, napisz do mnie w komentarzu.
A jak wygląda Twój zestaw akcesoriów do cukierniczych dekoracji? Dopiero kompletujesz, czy osiąga powoli masę krytyczną? ;)