Kawa to bardzo aromatyczny dodatek do kremu, postanowiłam dodatkowo rozbudować go o białą czekoladę.
Udało mi się w końcu spisać ten przepis, bo to jeden z ulubionych u mnie kremów, a dotąd jakoś umykał przed blogiem. :)
Przepis na krem kawowy do tortu
Składniki:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremowej 36%
1 biała czekolada
1 łyżka kawy rozpuszczalnej / lub 50 ml espresso
1/2 szklanki grubych wiórków białej czekolady (opcjonalnie)
1. Kawę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku lub zaparzamy 50 ml espresso.
2. Do 50 ml śmietanki wlewamy kawę, dodajemy czekoladę i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści, nie może się zagotować. Następnie studzimy do temperatury pokojowej.
3. Do miksera wkładamy mocno schłodzoną resztę śmietanki i serek, dodajemy czekoladę z kawą i ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu.
4. Na koniec dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Do kremu można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika lub samego cynamonu, startą skórkę cytrynową lub pomarańczową, płatki migdałowe i inne typowo kawowe dodatki. :)
TIP: Wiórki z białej czekolady możemy też zamienić na wiórki z gorzkiej lub chrupiące perełki Crispearls o smaku białej czekolady lub solonego karmelu :)
To może dziś babeczki z tym aromatycznym kremem?
Nie do końca wiesz jak połączyć ten krem z innymi smakami w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.
Chcę dowiedzieć się więcej