Warstwa w torcie nie zawsze musi mieć kremową postać. Dziś przedstawiam delikatną, malinową piankę o konsystencji ptasiego mleczka.
To nieco inna struktura, bardziej jak mus malinowy z dodatkiem białej czekolady na bazie kremowej śmietanki.
Przepis na mus malinowy
Składniki:
500 ml śmietanki kremowej 36%
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
2 łyżki cukru
300 g malin
1 łyżka soku z cytryny
12 g żelatyny (4 łyżeczki)
cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii
1. Śmietankę podgrzewamy z cukrem waniliowym (nie gotujemy) i rozpuszczamy w niej połamaną w kostki czekoladę, następnie studzimy i schładzamy w lodówce minimum 12 godzin, najlepiej na noc.
2. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny powoli podgrzewamy mieszając, aż zrobi się z nich miazga, możemy przetrzeć je przez sito usuwając pestki, ale nie jest to konieczne.
3. W ciepłych owocach rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
4. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, po czym powoli łączymy z owocami, delikatnie mieszając ruzgą.
5. Mus wylewamy do formy lub bezpośrednio na biszkopt, schładzamy.
TIP: Mus możemy wylać na talerz, żeby zastygł na kształt placka i ułożyć z tunelem, pomiędzy dwoma warstwami kremu. Świetnie sprawdzi się też w deserach musowych.
Wypróbuj ten mus, a może wolisz inne owoce?
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?