Kiedyś galaretka była dla dzieci ulubionym deserem. Moja mama często łączyła ją z kremem, tworząc kolorowe ptasie mleczka, ale także mieszała jej spore kawałki ze śmietaną.
Dzielę się wiec tym przepisem, bo zauważyłam, że to krem ulubiony przez wszystkie dzieciaki.
Przepis na krem dla dzieci z galaretką
Składniki:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremowej 36%
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii
galaretka pokrojona w kostkę
1. Do mocno schłodzonych śmietanki i serka dodajemy płynny miód (jeżeli jest stały, można go odrobinę podgrzać) i wanilię, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
2. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Pokrojoną galaretkę możemy tylko ułożyć na kremie (zamiast zmieszać ją z kremem), oba smaki będą wtedy wyraźniej wyczuwalne. Galaretkę można także wylać na talerz, żeby zastygła na kształt placka i ułożyć pomiędzy dwoma warstwami kremu. Będzie wtedy wyraźnie różną, zwartą strukturą w kremie.
Jaką galaretkę najbardziej lubi Twój maluch?
Lubisz piec i chciałabyś tworzyć torty, które nie tylko zachwycą smakiem i zaskoczą różnorodnością warstw,
ale będą równe i profesjonalne jak z cukierni?
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia w tworzeniu tortów artystycznych,
sięgając po e-book Anatomia Tortu, czyli jak zrobić pyszny i równy tort, krok po kroku.
Chcę zobaczyć ten e-book