Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cake

Choć ciasto biszkoptowe z marchewką nie jest typowym ciastem, które wkładamy do tortu, to umieszczając w torcie jedną warstwę tego ciasta, uzyskamy bazę smakową to wszelkich jesiennych kompozycji smakowych. Podobnie działa biszkopt dyniowy, a że jest nieco lżejszy, czasem umieszczam nawet dwie jego warstwy.
Aromat marchewki i migdałów lub orzechów w tym cieście świetnie komponuje się oczywiście z typowo śmietankowymi i waniliowymi smakami kremów, ale także z kawą, czekolada czy karmelem.




Przepis na ciasto marchewkowe o średnicy 24cm



Składniki:

5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
2/3 szklanki cukru (120g)
1 i 1/3 szklanki mąki (200g)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g marchewki (3 średnie marchewki starte na tarce o małych oczkach)
1/3 szklanki płatków migdałowych lub potłuczonych orzechów laskowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego


1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 10 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3. Do drugiej miski wkładamy żółtka z pozostałym cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Jogurt umieszczamy w większym naczyniu i mieszamy z sodą. Dość szybko, znacząco wtedy zwiększy swoją objętość.
5. Do miski z żółtkami dodajemy marchew, sok z cytryny, jogurt z sodą i mąkę zmieszaną z cynamonem, mieszając tylko do połączenia się składników.
6. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
7. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° bez termoobiegu na 50 - 60 minut. Po 50 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (czy nie zostaje na patyczku surowe ciasto), ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.

Ciasto prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.
Jeżeli nie planujesz wkładać biszkoptu do tortu, możesz ułożyć na niego gęstą, kwaśną śmietanę 18% zmieszaną z cukrem waniliowym i obsypać, grubym, brązowym cukrem, cynamonem, kawą - co bardziej lubisz.

TIP: Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są też orzeszki piniowe. Płatki migdałowe czy orzechy przed dodaniem lekko prażymy na suchej patelni, uzyskują wtedy intensywniejszy aromat.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Ciasto marchewkowe do tortu i monoporcji - przepis

Jesteś za warzywami w tortach i deserach, czy raczej przeciw? ;)


Obrazek: podpis


Lubisz piec i chciałabyś tworzyć torty, które nie tylko zachwycą smakiem i zaskoczą różnorodnością warstw,
ale będą równe i profesjonalne jak z cukierni?


Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia w tworzeniu tortów artystycznych,
sięgając po e-book Anatomia Tortu, czyli jak zrobić pyszny i równy tort, krok po kroku.


Obrazek: E-book Anatomia Tortu z praktycznym workbookiem

Chcę zobaczyć ten e-book




Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
a b c d e
Polityka prywatności