Biszkopt kawowy powinien odróżniać się jedynie delikatną nutą kawy, aromatu nada mu dopiero ekstrakt, którym zostanie nasączony.
Przepis na biszkopt o średnicy 24cm
Składniki:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (60g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy małymi porcjami na przemian pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Krótko, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut.
Biszkopt prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.
Daj mi znać, czy ten biszkopt spełnił Twoje oczekiwania :)