Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Pierniczki dojrzewające

Pierniczki dojrzewające

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cake

Korzennym zapachem piernika nasiąkałam od dzieciństwa, nabiera on szczególnej intensywności teraz, kiedy Święta tuż za progiem i w końcu nadszedł ten czas. To najbardziej klasyczny przepis na pierniki, które po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni w chłodnym pomieszczeniu, by nabrać wilgoci z powietrza. Ma to jednak swoje dobre strony, dzięki temu możemy złożyć z nich trójwymiarowe konstrukcje, które nie rozpadną się podczas składania, na przykład domki czy lampiony.



Obrazek: Ciasto na pierniki

Zawsze szczególnie przeżywamy okres przygotowania do Świąt. Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil.

Obrazek: Ciasto piernikowe

Jak zrobić ciasto na pierniki dojrzewające



Poniższy przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, kartki pożółkły, litery wyblakły, ale lepszych pierników nie jedliście :). Jedyna moja zmiana, to całkowita rezygnacja z kakao, które w moim odczuciu przygasza korzenny aromat, a w końcu to pierniki !!!

Przepis podstawowy:

100g masła;
1 szklanka brązowego cukru;
1/2 szklanki miodu (ja używam gryczanego-najlepiej komponuje się z korzeniami);
2 łyżki mieszanki przypraw podanej poniżej lub gotowej przyprawy do piernika;
1 jajko;
500g mąki pszennej (najlepiej tortowej);
1/2 łyżeczki sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie);

1. Masło, miód, cukier oraz przyprawy wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, uważając by się nie zagotowały. Co jakiś czas mieszamy masę, a kiedy cały cukier się rozpuści, odstawiamy ją do wystygnięcia.
2. Do chłodnej masy dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
3. W misce łączymy suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę ) i dodajemy do masy. Po zagnieceniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 - 48 godzin.
4. Po leżakowaniu, ciasto wyraźnie się uplastyczniło, więc wałkujemy je na grubość 3 - 5 milimetrów i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° bez termoobiegu, około 12 minut. Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były cieńsze, musimy obniżyć temperaturę do 165° żeby nie przypaliły się na brzegach.
5. Pierniczki po upieczeniu będą twarde jak kamień, dlatego zostawiamy je przykryte ściereczką w chłodnym pomieszczeniu, aż nabiorą wilgoci.

Jak zrobić domową przyprawę korzenną do pierników



Mieszanka przypraw korzennych:

1 pełna łyżka cynamonu;
1 pełna łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
1 pełna łyżeczka mielonych goździków;
1 pełna łyżeczka mielonego imbiru;
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu;
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu;
1/2 łyżeczki mielonego anyżu.


Rzuć wszystko i chodź piec pierniki. :)


Obrazek: podpis

Tagi: Boże Narodzenie, piernikowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności