Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Tynk do tortu

Tynk do tortu

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnych
Pojęcie tynku i tynkowania w odniesieniu do tortu, może się niektórym, zwłaszcza początkującym adeptom sztuki tortowej, wydać dziwne, jest to jednak pojęcie pasujące idealnie. Tak jak tynkujemy dom, by odizolować go od warunków zewnętrznych lub upiększyć, nadając mu strukturę i kolor, tak samo tort obkładamy tynkiem (najczęściej kremem na bazie masła lub ganache), by odizolować go od masy cukrowej, którą ma zostać pokryty (wygładzając przy tym wszystkie nierówności) lub ukryć, być może nie zbyt atrakcyjne wizualnie wnętrze i udekorować.

Kremy z masła, z reguły służą mi jako tynk do tortu. Nie wkładam ich do środka, otaczają ciasto na zewnątrz i służą do dekoracji tylkami czy szpatułami.



Na blogu zamieściłam do tej pory kilka kremów, które również nadają się jako tynk do tortu:
krem maślany na bezie szwajcarskiej
krem maślany mleczny do dekoracji
ganache z gorzkiej czekolady
krem maślany z ganache czekoladowym
ganache z białej czekolady z masłem.

Na tym jednak pracuje mi się najlepiej, a mleko doskonale maskuje smak masła, który sprawia, że krem wydaje się ciężki.


Przepis na najlepszy tynk do tortu - krem maślany z mlekiem skondensowanym



Składniki wystarczą na tort o średnicy 24cm i wysokości 15cm:


1,5 szklanki mleka skondensowanego, słodzonego z puszki (300 ml) - ok 480g
1,5 kostki masła 300g

1. Masło ubijamy na puszystą prawie białą masę.
2. Wlewamy mleko skondensowane i miksujemy min. 6 minut, aż krem zrobi się delikatny i puszysty.
3. Kremu nie wkładamy do lodówki przed przełożeniem na tort.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Idealny krem - tynk do tortu - przepis


Jaki jest Twój ulubiony krem do obkładania tortu?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: maślany
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności