Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Frużelina z owoców egzotycznych

Frużelina z owoców egzotycznych

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi

Frużelina, czyli owoce w żelu świetnie nadaje się do lekkiego przemieszania z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić właściwie z wszystkich owoców, a założenie że zmieszamy razem kilka owoców tropikalnych daje ogromne możliwości, bo każdy może złożyć swój ulubiony zestaw.




Przepis na frużelinę z owoców tropikalnych



Składniki:

500 g owoców tropikalnych, które lubimy najbardziej, ja użyłam kiwi, pomarańczy, khaki, mango, ananasa i winogron
1 galaretka niebieska lub cytrynowa
1 cytryna

1. Owoce myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, wkładamy do garnuszka i ogrzewamy, aż puszczą sok i zmiękną, 10 - 15 minut.
2. Po zdjęciu z pieca owoce lekko miksujemy, dodajemy sok z cytryny i wsypujemy galaretkę, niebieska da nam kolor zielony, żółta - rozjaśni. Kolorowa galaretka jest zwłaszcza przydatna wtedy, kiedy mix owocowy ma nieciekawy kolor, łatwo możemy nadać mu inny, apetyczny odcień. Fajnie jest jak we frużelinie można wyczuć kawałki owoców, ale może równie dobrze być gładka, to kwestia preferencji i oczekiwanej tekstury kremu, do którego ją domieszamy.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.

TIP: Do frużeliny możemy użyć również gotowej mieszanki owoców tropikalnych z puszki, nie musimy ich wtedy gotować do miękkości, wystarczy, że się zagotują. Jeżeli użyjemy również syropu zamiast galaretki proponuję użyć samej żelatyny, dodatkowy cukier z galaretki sprawi, że frużelina będzie ekstremalnie słodka.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Frużelina z owoców tropikalnych - przepis

Zainspirował Cię ten przepis? Teraz czas na Ciebie, czekam na wrażenia :)


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.

Dołącz do Akademii



Tagi: mango, owocowy, pomarańczowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności